Poka wyniki od 1 do 3 z 3
  1. #1

    Domylnie C# - Kody rdowe, opis rodowiska programistycznego.

    Witam! W tym temacie, napisz kilka kodw rdowych, poniewa na forum, praktycznie nie widuje, adnego tematu zwizanego z jzykiem C# (Wymowa : si szarp).
    --------------------
    Pierwsze od czego zaczn ten temat, to od poinformowania was, w jakim IDE bdziemy kompilowa, pisa te programy. Jest to tak zwany : Microsoft Visual C# 2008 Express Edition, jest to najnowsza wersja tego programu. Mona go pobra z tej strony :
    -> http://go.microsoft.com/?linkid=7729278
    --------------------
    No dobra, jak ju wczylimy instalacje, zapewne powinno rozpocz si ciganie potrzebnych nam plikw, a wic czekamy a si cignie wszystko i nareszcie instalujemy nasz Microsoft Visual C# 2008 Express Edition.
    --------------------
    Microsoft Visual C# 2008 Express Edition, jest bardzo atwo uywa. Jeeli kto mia ju styczno wczeniej z Microsoft Visual C++, to nie powinnien mie problemw z zapoznawaniem si z rodowiskiem. Starczy zna tylko jzyk angielski, nic wicej
    --------------------
    Po zapoznaniu si ze rodowiskiem, z ciekawoci kliknijmy na File > New Project. Powinno nam si ukaza takie cudo, ale niestety mi si ju skoczya wersja trial naszego program, wic poka screen ze starszej wersji (nie wielka rnica) :

    Po przyciniciu File > New Project, powinno wam si ukaza takie okienko z wyborem projektw i kliknijmy tam Windows Application. Po klikniciu i daniu OK, powinno nam si ukaza takie cudo :

    Jeli kto by nie mia pokazanego tego wszystkiego, w opcjach View mona poustawia.
    --------------------
    Po zapoznaniu si z naszym nowym rodowiskiem programistycznym, moemy zatem pisa programy i je kompilowa. Jednake dla leniwcw, umieszcz tutaj par kodw rdowych.
    --------------------
    Pierwszy program od jakiego zaczniemy nasz przygod, bdzie to zwyky kalkulator.
    Screen :

    Kod rdowy : http://rapidshare.com/files/73805050/Przyk...latora.rar.html
    Opis : Mona by to okreli podrbk Windosowskiego kalkulatora.
    --------------------
    Teraz co lepszego, a mianowicie programem bdzie binder.
    Screen :

    Kod rdowy : http://rapidshare.com/files/73806725/Binder.rar.html + zkompilowany projekt
    Opis : Jest to zwyky binder, dziaajcy z stub.exe
    --------------------
    Bya to tylko maa prezentacja moliwoci ze strony jzyka C#. Nie chc umieszcza tu wicej kodw rdowych. Moecie je pobra z :
    http://planet-source-code.com
    http://opensc.ws
    --------------------
    Jeeli jednak, chciaby kto zacz si uczy C#, polecam ksiki :
    http://rapidshare.com/files/35940150/Sekre...281_zyka_C_.pdf - "Sekrety Jzyka C#"
    http://rapidshare.com/files/41412938/C__Po...Metody.pdf.html - "C# - Porady i Metody"
    --------------------
    // Prosz moderatorw o przyklejenie tematw, jak przyjdzie mi troch weny znowu, to dopisz co do tego tematu.
    // Kalkulator by pisany przeze mnie.

    //doklejam si - mo4x

    Prosty edytor tekstu



    http://mo4x.ovh.org/d.php?id=src/sim...editor_src.zip

    //end

  2. #2
    Dawni Moderatorzy
    Doczy
    16-03-2003
    Posty
    1 030

    Domylnie

    Bardzo fajny tutek :brawo:
    Dodam co od siebie, a mianowicie prosty program do pingowania
    -------------------------------------------------------------------------------
    1. Tworzymy nowy projekt (File->New->Project) i wybieramy Windows Application.
    2. Do przestrzeni nazw dodajemy
    Kod:
    using System.Net NetworkInformation;



    Znajduje si tam klasa ping z ktrej bdziemy korzystali.
    3. Do formy dodajemy kontrolki:
    - 3 x Label i zmieniamy ich waciwo Text kolejno na: "Adres", "TTL", "Interwa".


    - 1 x TextBox i zmieniamy jego waciwo Name na "Adres".
    - 2x NumericUpDown i nazywamy je "TTL" i "Interwal" oraz zmieniamy waciwo Maximum na 999
    - 1 x ListBox ktrego nazwiemy "Wynik" (waciwo "Name")
    - 1 x Button. Zmieniamy jego waciwo Name na "Wykonaj" i waciwo Text na "Pinguj"
    - 1 x ProgressBar ktry nazwiemy np. "Pasek"
    To wszystko w zalenoci od inwencji powinno wyglda mniej wicej tak:



    4. Dobra to czas na programowanie
    Najpierw napiszemy sobie funkcj wysyajc pinga. Okomentowan funkcj mona zobaczy tu:
    http://cpaste.com/3949
    Teraz zaprogramujemy przycisk, klikamy na nim dwa razy i wpisujemy ten kod:
    http://cpaste.com/3950

    Listingi wrzucaem na cpaste eby byy bardziej czytelne. Staraem si bardzo opatologicznie to okomentowa wic myl e jak kto zna podstawy sharpa to nie bdzie mia problemw ze zrozumieniem kodu.

    Skompilowany program i kod rdowy mona cign tu:
    http://nosferatu.efuturo.eu/Ping.rar

  3. #3

    Domylnie

    Jakby kto chcia co doklei, to miao pisa

Podobne wtki

  1. Kody rdowe
    Przez mskiller
    w forum Inne jzyki programowania
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 30-07-2007, 15:35
  2. kody trojana c#
    Przez yras
    w forum C/C++
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 27-04-2007, 14:41
  3. kody rdowe robakw
    Przez LiFo
    w forum Inne jzyki programowania
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 18-08-2005, 00:30
  4. Kody
    Przez Ciekawy
    w forum Zdalna administracja (RATs)
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 30-04-2002, 16:20

Uprawnienia

  • Nie moesz zakada nowych tematw
  • Nie moesz pisa wiadomoci
  • Nie moesz dodawa zacznikw
  • Nie moesz edytowa swoich postw
  •