Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Prawa dostępu do plików.

Domyślnie Prawa dostępu do plików.

Tak sobie myślę..

większość ludzi ma na dysku mp3ki ale tylko ich słucha (odczytuje), mało kto zajmuje się tworzeniem muzyki, wielu ma filmy ale tylko je ogląda, mało kto obrabia filmy, tak samo pewnie jest z innymi typami plików (np. z binarkami instalowanymi/odpalanymi w swoim katalogu). Podsumowując, są typy plików, które użytkownicy tworzą a później tylko odczytują.

Czy nie było by fajnie, gdyby pliki z rzeczami które się tylko odczytuje były tylko do odczytu (tzn nie można by ich było zapisywać)? Gdyby był taki mechanizm, gdzie można by było edytować reguły przypisane poszczególnym typom plików, grupować je (np jedna reguła dla plików graficznych), łączyć etc?

Typ plików można by sprawdzać po rozszerzeniu lub analizując jego treść (tak, jak linuksowa komenda file).

Możliwe byłoby edytowanie w/w reguł tylko na prawach roota. Można by dodać regułę mówiącą, że w danej lokalizacji można je edytować. Reguły te mogłyby być trzymane we wbudowanej bazie, czymś jak BerkleyDB.

Podejście to uchroniłoby przed przypadkowym usunięciem danych przez użytkownika lub przez złośliwe oprogramowanie.

Jak myślicie, czy takie coś było by użyteczne? Znacie uniksowy soft, który realizowałby coś takiego?

inb4 chmod

Domyślnie

... no i jaki problem napisac to w ksh ? ( w ksh dlatego poniewaz pracuje najblizej jadra przez co jest stabilniejsze )

Moderator Avatar widmo17

Domyślnie

ksh dlatego poniewaz pracuje najblizej jadra przez co jest stabilniejsze
    Skąd masz takie informacje?

HOMEPAGE - http://widmo.soa1.org - programowanie, security, serwery.

Domyślnie

Cytat Napisał widmo17 Zobacz post
    Skąd masz takie informacje?
    z Ab Initio Dev team oraz BZ WBK

...byc moze czegos nie wiem, zaproponuj mierzalna alternatywe programowania ETL'owego na hurtowni danych Teradata.
    Ostatnio edytowane przez Hunter ; 12-05-2011 o 10:00

Domyślnie

... no i jaki problem napisac to w ksh ? ( w ksh dlatego poniewaz pracuje najblizej jadra przez co jest stabilniejsze )
    To jest właściwie uniwersalna odpowiedz na pytanie o istnienie dowolnego softu/funkcjonalności - możesz sobie napisać. Sorry, ale pisanie takich postów, to wg. mnie tylko spamowanie.

Jeśli byłby to skrypt powłoki, to jak podpiąć go tak, by wykonywał się w momencie tworzenia plików lub zaraz po tym? Bo coś, co orałoby dysk raz na jakiś czas i zmieniałoby uprawnienia wszystkiemu, co znajdzie, to wg mnie zły pomysł.

Domyślnie

Cytat Napisał RobertG Zobacz post
    To jest właściwie uniwersalna odpowiedz na pytanie o istnienie dowolnego softu/funkcjonalności - możesz sobie napisać. Sorry, ale pisanie takich postów, to wg. mnie tylko spamowanie.

Jeśli byłby to skrypt powłoki, to jak podpiąć go tak, by wykonywał się w momencie tworzenia plików lub zaraz po tym? Bo coś, co orałoby dysk raz na jakiś czas i zmieniałoby uprawnienia wszystkiemu, co znajdzie, to wg mnie zły pomysł.
    1) 3kropek poczatkujacy wypowiedz w wolnym slangu oznacza brak sensu np. dla poprzedniej kwestii.
    2) ... kurcze rozgryzles mnie, oczywiscie ze jestem spamerem a moje wypowiedzi sa uniwersalne
    3) Odnosnie ostatniego zdania... mam rozumiec ze dla Ciebie ksh jest linuxowym cmd ?
    4) "cos rylo by dysk raz na jakis czas" - nie rozumiem skad te zalozenie ?

Uprawnienia