Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Legalno¶æ artyku³ów pisanych na stronach

U¿ytkownik
    Do³±czy³
    25-12-2009

Question Legalno¶æ artyku³ów pisanych na stronach

Cze¶æ wszystkim,
    mam pytanie dotycz±ce legalno¶ci artyku³ów pisanych na stronach.
    Czy jest legalnym pisanie powiedzmy artyku³ów typu "W³amanie do szkolnej sieci komputerowej", gdzie na pocz±tku piszemy, ¿e "artyku³ zosta³ napisany wy³±cznie w celach instrukta¿owych i nie ponosimy odpowiedzialno¶ci za niew³a¶ciwe wykorzystanie zgromadzonej wiedzy", a nastêpnie opisujemy has³a jakie najczê¶ciej s± wykorzystywanie w szkolnych komputerach?

Z góry dziêki :*
    Ostatnio edytowane przez dodoxx6 ; 19-01-2012 o 00:12 Powód: Kolory

Dawni Moderatorzy Avatar hxv
    Do³±czy³
    09-08-2006
    Sk±d
    Stalowa Wola

Domy¶lnie

Za sam tekst ¿adna kara chyba nie grozi. A ten dopisek nie zmienia absolutnie nic - je¶li co¶ jest nielegalne to nie wystarczy napisaæ, ¿e to 'w celach edukacyjnych' ¿eby wszystko by³o OK.
    Nie pomagam, nie wykonuje zleceñ, nie mam czasu. Chcesz co¶? Pisz do kogo¶ innego.
    hxv blog | Micha³ W³odarczyk (^hxv) - blip

U¿ytkownik
    Do³±czy³
    25-12-2009

Domy¶lnie

OK, a co w przypadku np. szko³y hakerów?
    Oni opisuj± co¶ co napewno nie jest legalne... A jednak nie maj± konsekwencji...

Domy¶lnie

Szko³a hakerów kieruje siê "nauczaniem" kilku przypadków. Nie ma tam tekstów w stylu "jak wlamaæ siê do prezydenta" czy do banku itp. Zreszt± w szkole hakerów nic specjalnego nie ma, podstawy z którymi daleko nie zajdziemy. To jak wykorzystasz wiedzê to ju¿ Twoja sprawa, i za to ponosisz odpowiedzialno¶æ.

// zreszt± jak czyta³em ksi±¿kê to nie s±dzê ¿eby tak jak oni pisali "ka¿dy, w 2 noce" zosta³ hakerem. Ksi±¿ka z pewno¶ci± nie jest dla pocz±tkuj±cych, ani nawet ¶rednich. Taka jest moja opinia.
    repeat
    Messagebox(handle, 'Szacunek Ludzi Ulicy', 'UltrasGS', MB_OK);
    Until Brak Warunku zakoñczenia

U¿ytkownik Avatar Boobie
    Do³±czy³
    25-07-2008
    Sk±d
    z internetu

Domy¶lnie

Witam.
    Przy³±czê siê do tematu.
    Skoro mówicie, ¿e np za pisanie artyku³ów nie ma odpowiedzialno¶ci karnej, to jak jest w przypadku opublikowania nielegalnego (hakerskiego) oprogramowania? Chodzi mi g³ównie o to jak np jest na tutejszym forum. Za³ó¿my dzia³ trojany. Kto¶ pisze trojana (zabawkê), ale jednak jest niebezpieczny i mo¿e pos³u¿yæ do w³amania i nielegalnego uzyskania informacji. Co wtedy jak autor piszê "program napisany w celach edukacyjnych", "nie ponoszê ¿adnej odpowiedzialno¶ci za u¿ywanie programu", itp? To te¿ nic nie daje?
    Co mo¿e w takim razie uchroniæ osobê pisz±c± dany program przed odpowiedzialno¶ci± karn± je¶li kto¶ u¿yje jego oprogramowania, je¶li autor chce siê podzieliæ swoim oprogramowaniem?
    Ostatnio edytowane przez Boobie ; 29-07-2010 o 15:05
    Nie pomagam w u¿ywaniu trojanów, keyloggerów i tego typu podobnych nie mam czasu. Nie piszê na zlecenie programów nie mam czasu!

Dawni Moderatorzy Avatar discovery44
    Do³±czy³
    14-08-2007

Domy¶lnie

Ten dopisek nic nie zmienia - wytwarzasz nielegalne oprogramowanie i tyle a jak chcesz siê nim dzieliæ to licz siê z kar±. http://haker.com.pl/threads/16100-Tr...no%C5%9B%C4%87
    www.racjonalista.pl - "Racjonalista jest interaktywnym medium, którego nadrzêdnymi warto¶ciami s± idee wolnej my¶li oraz rozumnego kszta³towania przekonañ i ¿ycia."
    www.richarddawkins.net | Four Horsemen of Atheism | "Bóg urojony"

U¿ytkownik Avatar Boobie
    Do³±czy³
    25-07-2008
    Sk±d
    z internetu

Domy¶lnie

Nie napisa³em, ¿e ja chce siê dzieliæ ani, ¿e takowe oprogramowanie umiem tworzyæ
    To w taki razie co powiesz na to, ¿e wiêkszo¶æ programistów tworzy takie oprogramowanie, tworzy strony internetowe i publikuje to oprogramowanie. To nie jest nielegalne?
    A co w takim przypadku z nauk±? Je¶li kto¶ na prawdê tworzy taki program po to aby nauczyæ siê pisaæ ró¿ne aplikacje? Prawo nie chroni takich osób?
    Nie pomagam w u¿ywaniu trojanów, keyloggerów i tego typu podobnych nie mam czasu. Nie piszê na zlecenie programów nie mam czasu!

Dawni Moderatorzy Avatar discovery44
    Do³±czy³
    14-08-2007

Domy¶lnie

wiêkszo¶æ programistów tworzy takie oprogramowanie, tworzy strony internetowe i publikuje to oprogramowanie
    £¿esz.
    To nie jest nielegalne?
    Jest.
    A co w takim przypadku z nauk±? Je¶li kto¶ na prawdê tworzy taki program po to aby nauczyæ siê pisaæ ró¿ne aplikacje?
    Ró¿ne aplikacje tzn. jakie? Programowanie sieciowe? Wtedy mo¿esz napisaæ komunikator lub inny program, masz wiele do wyboru. Z reszt± o prawie mam
    Cytat Napisa³ proxima
    tak znikome pojêcie jak ja o balecie
    hehe
    Wejd¼ na forumprawne i tam uzyskasz odpowied¼
    www.racjonalista.pl - "Racjonalista jest interaktywnym medium, którego nadrzêdnymi warto¶ciami s± idee wolnej my¶li oraz rozumnego kszta³towania przekonañ i ¿ycia."
    www.richarddawkins.net | Four Horsemen of Atheism | "Bóg urojony"

U¿ytkownik Avatar Boobie
    Do³±czy³
    25-07-2008
    Sk±d
    z internetu

Domy¶lnie

wiêkszo¶æ programistów tworzy takie oprogramowanie, tworzy strony internetowe i publikuje to oprogramowanie £¿esz.
    S³ucham? Kolego du¿a czê¶æ programuj±cych na tym forum tak robi. Zak³ada stronê, bloga i tworzy "projekty" aplikacje szkodliwe: trojany, keyloggery itp., mo¿e powiesz, ¿e nie?

Ró¿ne aplikacje tzn. jakie? Programowanie sieciowe? Wtedy mo¿esz napisaæ komunikator lub inny program, masz wiele do wyboru. Z reszt± o prawie mam
    Ró¿ne aplikacje tzn np trojan.

Uprawnienia

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •