Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Temat: lilo - jak odzyskac

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    01-05-2003
    Posty
    5

    Domyślnie lilo - jak odzyskac

    w tej chwili mam 2 systemy :wni98 i linux aurox 8.0.
    niedawno zainstalowalem linuxa na osobnej partycji i bylo wszystko ok.
    Pozniej sformatowalem partycje z windowsem i teraz nie pokazuje mi sie
    na poczatku menadzer systemow lilo i nie wiem w jaki sposob moge
    odzyskac dostep do niego.
    thx za pomoc

  2. Pani Haker
    Avatar Pani Haker Moderator

    Dołączył
    05-03-2009
    Skąd
    Internet
    Postów
    666
    Pochwał
    0
  3. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    21-09-2002
    Skąd
    Mysłowice
    Posty
    372

    Domyślnie

    wejdz do linuxa i popraw wpisy w /etc/lilo.conf.

  4. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    29-11-2002
    Posty
    243

    Domyślnie

    jesli miales lilo w na pierwszym sektorze partycji windy to juz go nie odzyskasz. Jesli w mbr to zrob tak jak mowi SNiFF. A najlepiej by bylo, gdybys zainstalowal go ponownie z plyty instalacyjnej, ale podobno systemy rh-podobne sa na to oporne i nie chca instalowac.

    Ale zaraz, mowisz ze sformatowales partycje z windowsem, a obiecnie masz win98, czy nie instalowales przypadkiem windy po zainstalwoaniu linuxa? Jesli tak to winda nadpisala ci mbr.
    Jesli uda ci sie odpalic z plyty i przelaczyc na konsole (alt+ctrl+f1) to wpisz bare.i root=/dev/hdax noinitrd ro, x to numer partycji. Zaloguj sie, wpisz i wpisz lilo.

  5. #4
    Dawni Moderatorzy
    Dołączył
    02-12-2002
    Posty
    584

    Domyślnie

    Originally posted by SNiFF
    wejdz do linuxa i popraw wpisy w /etc/lilo.conf.
    Sniff ale wytlumaczenie... Wlasnie problem polega na tym, ze nie moze wejsc do linuxa bynajmniej tak jak dawniej!!

    Nisia ty skolei sie troszke rozpedzilas!! Po pierwsze dlaczego kazesz mu wpisywac bare.i skoro moze miec cos innego??!! Po drugie wystarzcy wlozyc plyte bootowalna podmonotowac partycje z linuxem, zrobic chroot i poprawic wpisy do lilo a wlasciwie jesli wszystko bylo tak jak dawniej uruchomic lilo Thats all. Po co tyle kombinowania??!!

  6. #5
    Użytkownik
    Dołączył
    29-11-2002
    Posty
    243

    Domyślnie

    Originally posted by Atid
    Po pierwsze dlaczego kazesz mu wpisywac bare.i skoro moze miec cos innego??!!
    Totez bystre oko powinno zauwzyc ze jest pogrubione w tym celu, ale moze to moj duzy skrot myslowy
    Po drugie wystarzcy wlozyc plyte bootowalna podmonotowac partycje z linuxem, zrobic chroot i poprawic wpisy do lilo a wlasciwie jesli wszystko bylo tak jak dawniej uruchomic lilo Thats all. Po co tyle kombinowania??!![/b]
    Ano bo widzisz... to co ja powiedzialam to jest to samo tyle ze wlasnie moje jest krotsze

  7. #6
    Dawni Moderatorzy
    Dołączył
    02-12-2002
    Posty
    584

    Domyślnie

    Originally posted by Nisia
    Totez bystre oko powinno zauwzyc ze jest pogrubione w tym celu, ale moze to moj duzy skrot myslowy
    Przepraszam jesli cie zawiodlem... ale dlamnie tam jest jasno napisane

    Ano bo widzisz... to co ja powiedzialam to jest to samo tyle ze wlasnie moje jest krotsze [/b]
    Hm to co napisalas to ja widze ale czy krotsze.... Mozna by sie klocic
    A pozatym moje jest bardziej przejrzyste I bardziej zrozumiale

  8. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    29-11-2002
    Posty
    243

    Domyślnie

    Hm to co napisalas to ja widze ale czy krotsze.... Mozna by sie klocic
    A pozatym moje jest bardziej przejrzyste I bardziej zrozumiale[/b]
    No niech Ci bedzie Obludnie przyznaje ci racje
    Jest krocej jesli wszystko w lilo.conf jest w porzadku. Ale zeby to sprawdzic tez potrzeba czasu i wysilku I troche wiedzy a jak nie jest w porzadku to juz w ogole katastrofa, bo zeby poprawic lilo, tez trzeba troche czasu zyzyc

  9. #8
    Guest

    Domyślnie

    Originally posted by Atid
    A pozatym moje jest bardziej przejrzyste I bardziej zrozumiale
    tak a co to znaczy zrobic chroota dla poczatkujacego usera??


    Originally posted by Nisia+--><div class='quotetop'>CYTAT(Nisia)</div>
    jesli miales lilo w na pierwszym sektorze partycji windy to juz go nie odzyskasz. Jesli w mbr to zrob tak jak mowi SNiFF. A najlepiej by bylo, gdybys zainstalowal go ponownie z plyty instalacyjnej, ale podobno systemy rh-podobne sa na to oporne i nie chca instalowac.

    Ale zaraz, mowisz ze sformatowales partycje z windowsem, a obiecnie masz win98, czy nie instalowales przypadkiem windy po zainstalwoaniu linuxa? Jesli tak to winda nadpisala ci mbr.
    Jesli uda ci sie odpalic z plyty i przelaczyc na konsole (alt+ctrl+f1) to wpisz bare.i root=/dev/hdax noinitrd ro, x to numer partycji. Zaloguj sie, wpisz i wpisz lilo.[/b]
    Originally posted by Atid@
    <!--QuoteBegin-SNiFF

    wejdz do linuxa i popraw wpisy w /etc/lilo.conf.

    Sniff ale wytlumaczenie... Wlasnie problem polega na tym, ze nie moze wejsc do linuxa bynajmniej tak jak dawniej!!

    Nisia ty skolei sie troszke rozpedzilas!! Po pierwsze dlaczego kazesz mu wpisywac bare.i skoro moze miec cos innego??!! Po drugie wystarzcy wlozyc plyte bootowalna podmonotowac partycje z linuxem, zrobic chroot i poprawic wpisy do lilo a wlasciwie jesli wszystko bylo tak jak dawniej uruchomic lilo Thats all. Po co tyle kombinowania??!!
    alez macie problemy...
    a nie latwiej zabootowac kompa z cd-roma i wpisac cfdisk nastepnie bootable i /dev/hdax??

    i potem :
    Originally posted by SNiFF
    wejdz do linuxa i popraw wpisy w /etc/lilo.conf.
    potem znowu cd-rom cfdisk i bootable dla partycji lilo?

  10. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    29-11-2002
    Posty
    243

    Domyślnie

    no niestety nie, bo mbr jest nadrzedne wobec jakiejkolwiek flagi bootowania przydzielonej partycji. Ale jesli chodzi o takie systemy jak rh... wystarczy uruchomic opcje naprawy i mozna zrobic to samo co z plyta od slackware. I tu jest wlasnie wyzszaosc GRUBa nad lilo. Przelaczamy sie na konsole, grub-install (hd0) - dla mbr lub (hd0,x) - dla partycji . Zadnego grzebania w konfigach. Ja tak sobie nadpisalam Gruba w mbr przez bootloadera freebsd, a wystarczy jedna komenda w bashu i wszystko jest tak jak bylo

  11. #10
    Guest

    Domyślnie

    no a mozna jeszcze prosciej
    sciagnij sobie najlepie partition magica (na windzie) i
    tam bedziesz mial BTmagic czyli bootmagic no i wystarczy uruchomic setup.exe i juz masz wszyswtko jak na dloni..

  12. #11
    Użytkownik
    Dołączył
    24-02-2002
    Skąd
    L-wo
    Posty
    774

    Domyślnie

    albo niech odpala lina z dyskietki

  13. #12
    Dawni Moderatorzy
    Dołączył
    02-12-2002
    Posty
    584

    Domyślnie

    Originally posted by adam13+--><div class='quotetop'>CYTAT(adam13)</div>
    <!--QuoteBegin-Atid
    A pozatym moje jest bardziej przejrzyste I bardziej zrozumiale
    tak a co to znaczy zrobic chroota dla poczatkujacego usera??
    [/b]
    Tzn wpisac chroot /katalog/gdzie/sie/podmontowalo

    Proponuje przeczytac ksiazke "Linux" wyd O'REILLY
    Bardzo fajna i nie bedziesz pytal co znaczy chroot ani jak zrobic X'y

  14. #13
    Guest

    Domyślnie

    a czy ja sie pytam co to znaczy zrobic chroota ?
    chodzilo mi poprostu ze napisales :"moje jest bardziej przejrzyste i bardziej zrozumiale" a napewno to takie zrozumiale dla niego nie jest skoro nie potrafil sobie poradzic z powyzszym problemem...

    a z Xami to nigdy nie mialem do czynienia!
    bo nigdy poprostu ich nie potrzebowalem i co mam kupowac ksiazke tylko dla Xow?-lepiej zapytac na forum....

  15. #14
    Dawni Moderatorzy
    Dołączył
    02-12-2002
    Posty
    584

    Domyślnie

    Hm no popatrz jakos nie zapytal by sprecyzowac Zreszta to nie jest wazne mozna wpisac man chroot i sobie sprawdzic

    A co do ksiazki to ta ktora ci polecilem ma jakies 800str i uwierz, ze jesli ja przeczytasz nie bedziesz mial takich problemow. I teraz tego nie mowie jako zlosliwosc ale jako rada. Ja przeczytalem ta ksiazke i naprawde dowiedzialem sie wielu ciekawych rzeczy A jest tam praktycznie wszystko (podstawy) od instalacji systemu poprzez rozne kompilacji w tym kernela az do robienia drukary czy skanera.

Podobne wątki

  1. jak odzyskac haslo
    Przez munia44
    w forum Dla początkujących
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 20-05-2013, 09:29
  2. jak odzyskac skasowane sms?
    Przez mayol
    w forum Inne
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 18-10-2011, 14:06
  3. Jak odzyskac dane
    Przez Noobiro
    w forum Windows
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 29-07-2007, 14:36
  4. jak moge odzyskac haslo
    Przez michal551
    w forum Komunikatory
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 31-12-2006, 00:44
  5. Jak odzyskac Linucha ?
    Przez pasibrzuch
    w forum Linux\BSD\Unix
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 05-09-2002, 21:35

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •