Witajcie,Po przeskanowaniu mojego ip pokazal mi sie jakis nowy port,49152/tcp open unknown? do czego ten port moze sluzyc,wczoraj sciagalem i uruchamialem roznego typu exploity i moze w którymś z nich byl jakis wiRusek?
Witajcie,Po przeskanowaniu mojego ip pokazal mi sie jakis nowy port,49152/tcp open unknown? do czego ten port moze sluzyc,wczoraj sciagalem i uruchamialem roznego typu exploity i moze w którymś z nich byl jakis wiRusek?
... z grubsza, jezeli masz zainstalowanego proftpd checknij vi /etc/proftdp/proftdp.conf i zahaszuj linijke z zakresem pasywnych portow. Zapisz i zrestartuj usluge proftpd ( zamiast otwierac pasywne porty mozesz uzyc /modprobe/ip_nat_ftp lub uzyc dnat i snat ). Jesli nie instalowales zadnej uslugi ftp no to potrzebuje wiecej informacji aby zweryfikowac pochodzenie portu (;
Globusnon ten port jest czesto wykorzystywany przez niechcianych gosci czyli hakerow.
Prawdopodobnie odpaliłeś sploita który otwiera usługę nasłuc***ącą jako loopback. Sprawdź netstat -auntp, lsof, ps aux. Ewentualnie wklej to na jakiegoś nopaste.
Hunter: Skąd pomysł że to ma coś wspólnego z ftpd?
ex4F!RE: Skąd masz takie informacje?
Examples
# Use the IANA registered ephemeral port range PassivePorts 49152 65534