-
Problem spowodowany karta sieciowa ?
Witam, mój problem ma sie nastepujaco :
Od niedawna zaczolem sie interesowac nowym (dla mnie) systemem operacyjnym jakim jest Linux, poczytalem troche o nim i postanowilem sciagnac dysrybucje Ubuntu, posiadam najnowsza wersje tej dystrybucji. Zalezy mi na tym aby moc korzystac z Linuxa zainstalowanego na pen-drive. Gdy pierwszy raz odpalilem Linuxa z pen driva pierwszym problemem jaki zauwazylem jest to ze, system widzi moja siec zabezpieczona haslem, oczywiscie znam to haslo i chce sie podlaczyc do tej sieci, jednakze po wpisaniu hasla, system stara sie polaczyc lecz po chwili prosi o ponowne wpisanie hasla, sytuacja powtarza sie za kazdym razem. Dodam, ze czytalem troche o tym problemie i probowalem go rozwiazac poradami jakie znalazlem w sieci. Nic nie dzialalo. Postanowilem sprawdzic czy zadziala na innym komputerze. W tym wypadku innym komputerem jest laptop. Na lapku wszystko ladnie dzialalo bez zarzutow. Gdy spytalem taty powiedzial ze moze to byc wina karty sieciowej, szczerze powiedziawszy bylem zdziwiony. Wiec moje pytanie brzmi : czy to naprawde wina karty sieciowej i jezeli tak to czy da sie cos z tym zrobic ?
Moja karta sieciowa to : Realtek PCIe GBE Family Controller.
Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
-
wybacz ale nie bardzo kumam o co kaman o.O. Sieciowka ethernetowa wymaga podania hasla ? Jest to mozliwe w momencie kiedy to wan'owy ethernet i uslugodawca isp udostepnia polaczenie przy uzyciu uwierzytelnienia pppoe o to chodzi ?
btw. http://linux.die.net/man/8/pppoe
Ostatnio edytowane przez Hunter ; 09-05-2011 o 13:31
Uprawnienia