Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 38

Temat: Policja

Domyślnie Policja

Witam jestem nowy na tym forum i mam takie pytanie.Za co może przyjechać policja sprawdzić komputer.Czy np za skanowaniu komuś portów może przyjechać?
    Dzięki za odpowiedzi.

Domyślnie

Nie wiem za co moga przyjechac ale za skanowanie portow raczej nie.
    ja skanuje sobie porty (w polsce) jak mi sie podoba. Skanowalem serwery bankow rzadowe policji i jeszcze nikt u mnie nie byl. PONOC w usa skanowanie jest zabronione

Domyślnie

Aha to dobrze.Dzieki za odpowiedz i pozdro dla ciebie.A i jeszcze przez jaki program najlepiej skanować bo ja mam jakis wgatescan 3.0.A moze jest jeszcze jakis lepszy program.
    Ostatnio edytowane przez crysis150 ; 05-03-2011 o 23:14

Domyślnie

angry ip scanner

Dawni Moderatorzy

Domyślnie

O to link który może trochę wyjaśnić. http://prawo.vagla.pl/node/7487 .
    Nie jestem pewien czy skanowanie (portów !) jest dozwolone (raczej nie jest dozwolone). Ping-owanie maszyn (!) ma większą szansę, ale kto to tam wie z Polskim prawem, najlepiej przysiąść do kodeksu i czytać oraz zapytać się jakiegoś prawnika. Puki nie masz pewności zakładaj że jest to nielegalne.
    Ostatnio edytowane przez dodoxx6 ; 06-03-2011 o 09:57

Domyślnie

aha.Dzieki i pozdro dla was

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze myślę, ale skanowanie portów raczej nie daje informacji nie przeznaczonych dla nas (na chłopski rozum). Skoro serwer jest wystawiony dla internautów to mają oni prawo wiedzieć jakie usługi oferuje dana maszyna. Jeżeli jakaś usługa nie jest przeznaczona dla zwykłego Kowalskiego prawdopodobnie będzie zabezpieczona. Jeżeli tak nie jest i np port vnc jest otwarty i bez hasła i w ten sposób uzyskamy dostęp do komputera nie złamiemy wtedy żadnego zabezpieczenia i raczej żaden Sąd nas za to nie skarze. Podobnie sprawa ma się z niezabezpieczonymi sieciami WIFI. Skąd zwykły człowiek ma wiedzieć czy to jest sieć sąsiada a nie hotspot? Mówię tak jak mi się wydaje na chłopski rozum i logikę. Ale jak większość wie nasze prawo nie ma z logiką i sprawiedliwością wiele wspólnego. Po mojemu jest to temat rzeka... Mimo ,że jest to offtopic to nie jest to forum prawnicze Powiem tyle ja skanowałem skanuje i będę skanował A z programów polecam nmap, najlepszy według mnie. Pozdro 4all

Domyślnie

Na chłopski rozum to pedofil powinien odsiedzieć więcej niż osoba jadąca pod wpływem alkoholu rowerem, ale polskie prawo nie "działa" na chłopski rozum.

Domyślnie

Jeżeli tak nie jest i np port vnc jest otwarty i bez hasła i w ten sposób uzyskamy dostęp do komputera nie złamiemy wtedy żadnego zabezpieczenia i raczej żaden Sąd nas za to nie skarze. Podobnie sprawa ma się z niezabezpieczonymi sieciami WIFI. Skąd zwykły człowiek ma wiedzieć czy to jest sieć sąsiada a nie hotspot? Mówię tak jak mi się wydaje na chłopski rozum i logikę
    Niestety jesteś w błędzie. Nawet bezprawne wejście do niezabezpieczonego PA na stronie jest już złamaniem prawa i mogą być na to nałożone odpowiednie sankcje o ile sprawa zostanie zgłoszona na Policję i dalej do sądu. Co do Wi-Fi jest podobnie tylko szary user nie będzie wiedział jak sprawdzić czy ktoś się logował.
    pozdro ;]

Domyślnie

Cytat Napisał thewirelessterrorist Zobacz post
    Niestety jesteś w błędzie. Nawet bezprawne wejście do niezabezpieczonego PA na stronie jest już złamaniem prawa i mogą być na to nałożone odpowiednie sankcje o ile sprawa zostanie zgłoszona na Policję i dalej do sądu. Co do Wi-Fi jest podobnie tylko szary user nie będzie wiedział jak sprawdzić czy ktoś się logował.
    pozdro ;]
    Fajnie wiedzieć czyli jak jakiś "ciumok" wrzuci na serwer tajne dane a ja przypadkiem kliknę w link, np z wujka google to mogę iść pierdzieć za to albo dostać grzywnę? Podejrzewam ,że sąd łagodniej by na to patrzył, co nie zmienia faktu ,że mamy delikatnie mówiąc po****ne te nasze prawo. Czyli skanowanie portów też jest nielegalne? Może przeskanuje porty na HCP i zobaczymy co się stanie podejrzewam ,że tylko 80 i 443 będą ewentualnie 25 i 110

Dawni Moderatorzy

Domyślnie

W "google" można znaleźć wiele ciekawych rzeczy, co nie oznacza że można je klikać.

Dawni Moderatorzy Avatar discovery44

Domyślnie

Wszyscy macie zerowe pojęcie o prawie polskim, mieliście z nim do czynienia może kilka razy a piszecie, że jest źle ułożone. Nawet porywacie się na stwierdzenia co jest legalne a co nie, co mogą zrobić w sądzie a co nie. To jest pytanie dotyczące prawa a pytania dotyczące prawa zadaje się prawnikom - nie informatykom. Od nas możesz dostać niepewne informacje a na brak pewności lepiej sobie nie pozwalać. A Wy wszyscy którzy mu "doradzaliście" - zastanówcie się czy warto napisać jednego posta, który może komuś spieprzyć życie, jeżeli nie macie o czymś pojęcia to to przemilczcie.
    Ostatnio edytowane przez discovery44 ; 28-03-2011 o 20:27 Powód: ort.
    www.racjonalista.pl - "Racjonalista jest interaktywnym medium, którego nadrzędnymi wartościami są idee wolnej myśli oraz rozumnego kształtowania przekonań i życia."
    www.richarddawkins.net | Four Horsemen of Atheism | "Bóg urojony"

Dawni Moderatorzy

Domyślnie

Żeby nie było nie dyskutuję (z moderatorem) .

Cytat Napisał dodoxx6 Zobacz post
    [...]
    Puki nie masz pewności zakładaj że jest to nielegalne.
    W "google" można znaleźć wiele ciekawych rzeczy, co nie oznacza że można je klikać.
    discovery44 określeniem:

Cytat Napisał discovery44 Zobacz post
    Wszyscy [...]
    możesz sprawić że ktoś poczuje się niesprawiedliwie osądzony, tym bardziej że:

Cytat Napisał discovery44 Zobacz post
    [...]
    To jest pytanie dotyczące prawa a pytania dotyczące prawa zadaje się prawnikom [...]
    [...]
    najlepiej przysiąść do kodeksu i czytać oraz zapytać się jakiegoś prawnika.[...]
    Podkreślam że nie dyskutuję, tylko wyrażam swoją prośbę o to abyś bardziej precyzował mówiąc wszyscy z reguły mówi się za dużo. Mam nadzieję że się nie obrażasz gdyż nie taki cel ma ten post. Piszę go ponieważ poczułem się niesprawiedliwie osądzony.

Domyślnie

Cytat Napisał kratek210 Zobacz post
    Nie wiem za co moga przyjechac ale za skanowanie portow raczej nie.
    ja skanuje sobie porty (w polsce) jak mi sie podoba. Skanowalem serwery bankow rzadowe policji i jeszcze nikt u mnie nie byl. PONOC w usa skanowanie jest zabronione
    To moja odpowiedz na ten temat nie ma tu ani slowa o tym ze skanowanie jest legalne lub nie,sa tu moje domysly i doswiadczenia. Wiem ze z modkiem sie nie zadziera :-) ale o jakim spiepszeniu zycia tu mowa. Nikt tu nie napisal mu skanuj porty nawalaj je exploitami a jak dostaniesz roota to rozwal system. Nie slyszalem jeszcze o wyroku za skanowanie portow. Nie jestem biegly w prawie ale nie mam o nim zerowego pojecia tak jak to powiedziales i kazdy w nim sie "orientuje" w jakims tam stopniu. Zadajacy pytanie tez powinien zdawac sobie sprawe ze pyta "informatykow" a nie prawnikow i pewnie mial taka swiadomosc. Podejrzewajm ze nie jeden prawnik bez uprzedniejszego przerycia kodeksu nie znalby odpowiedzi na to pytanie. Pytanie padlo na tym forum bo pytajacy uznal ze tu ktos o tym moze cos wiedziec ale napewno ma swoj rozum i wie po tych postach ze kwestia ta nie jest pewna.

Domyślnie

Nie nie .nie obrazam sie dzieki i ja nie znam zadnych prawnikow nawet nie wiem gdzie ich szukac.Kratek210 swieta prawda
    Ostatnio edytowane przez crysis150 ; 06-03-2011 o 22:41

Uprawnienia