poczytaj o "pos" i "po***" do tego "copy" :P
poczytaj o "pos" i "po***" do tego "copy" :P
p_o_s_e_x bez podkreslników, chyba cenzura jest troche nadgorliwa...
No z Po*** już coś kapuje, thx ;]
Dalej pracuję nad czymś takim, zaczytuje juz maile ale potem sie zawiesza..;]
No nie wiem
Chce uzyskać efekt, że po wczytaniu z pliku adresów e-mail wyświetlą mi się w Memo1, a następnie po nacisnięciu button2 jeśli się wczytały takie maile:Kod:implementation function Po***(SubStr, Str: string; PosStart: Integer): Integer; begin if Pos(SubStr, copy(Str, PosStart, Length(Str)-PosStart+1))=0 then Result:=0 else Result:=Pos(SubStr, copy(Str, PosStart, Length(Str)-PosStart+1))+PosStart-1; end; {$R *.dfm} procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); begin Memo1.Lines.LoadFromFile('m.txt'); end; procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject); var PoMalpie, Mail, Tekst: String; I: Integer; begin Tekst:= Memo1.Lines.Text; while pos('@', Tekst)<>0 do begin PoMalpie:= Copy( Tekst, pos('@', Tekst)+1, po***(' ', tekst, pos('@', Tekst))-pos('@', Tekst)-1 ); Mail:= PoMalpie; ShowMessage(Mail); end; end; end.
mojmail1@wp.pl twojmail2@interia.pl
to otworzą mi się 2 strony: wp.pl i interia.pl w nowych oknach.
Jest to w ogóle możliwe ??
1.Wczytuję listę mailów
2.Program wyszukuje adresy po "@" i je otwiera.
3.Program na stronie np. https://profil.wp.pl/haslo.html
wkleja adres z przed @ i przechodzi dalel
![]()
Jest Delphi jest zabawa!
PO pierwsze nie wczytuj maili do memo tylko to listboxabedize to lepsze.
potem robisz pętle i przeszukujesz.
oczywiście to najprostszy sposóbKod:repeat if pos('mojmail1@wp.pl' , listbox1.items.strings[x]) > 0 then ShellExecute(Handle, 'open', 'mojmail1 @wp.pl', nil, nil, SW_SHOW); if(pos('twojmail2@interia.pl' , listbox1.items.strings[x]) > 0) then ShellExecute(Handle, 'open', 'twojmail2@interia.pl', nil, nil, SW_SHOW); inc(x); until x = listbox1.count -1;, wyciągnij wnioski i dostosuj do potrzeb ;p
repeat
Messagebox(handle, 'Szacunek Ludzi Ulicy', 'UltrasGS', MB_OK);
Until Brak Warunku zakończenia
I na Image1 jest ona wyświetlana prawidłowo - w dobrych kolorach etc. A gdy program zapiszę ją na dysku wygląda ona tak:Kod:var Ico:TIcon; FileInfoz: SHFILEINFO; HIco:HIcon; begin Ico:=TIcon.Create; FillChar(FileInfoz, SizeOf(FileInfoz), #0); SHGetFileInfo(PAnsichar(p2), 0, Fileinfoz, SizeOf(Fileinfoz), SHGFI_ICON or SHGFI_LARGEICON or SHGFI_SHELLICONSIZE or SHGFI_SYSICONINDEX or SHGFI_TYPENAME or SHGFI_DISPLAYNAME); Ico.Handle := Copyicon(Fileinfoz.hIcon); Form1.Image1.Picture.Icon := Ico; Form1.Image1.Picture.Icon.SaveToFile('c:\icon.ico');
Jest ktoś w stanie mi pomóc?
zapisz ją bezposrednio z ICO, bez wczytywania jej do timage
repeat
Messagebox(handle, 'Szacunek Ludzi Ulicy', 'UltrasGS', MB_OK);
Until Brak Warunku zakończenia
b) Ukrytym w taskmgr
w win XP i w górę?
Ostatnio edytowane przez D0han ; 18-05-2010 o 16:58
Cześć. Mam pytanie:
załóżmy, że mam program A i program B. Program A ma pokazywać obraz z kamerki, a program B przechwytywać i wysyłać do programu A.
Chcialem to zrobić na tsCap32, ale nie wiem jak przesłać z niego obraz do drugiego, oddzielnego programu. Mógłby mi ktoś wyjaśnic jak to rozwiazac ?