Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Mój szyfr, wymyślony bez konkretnego celu

Domyślnie Mój szyfr, wymyślony bez konkretnego celu

Witam, może ktoś sobie tego kiedyś użyje.

Szyfr jest prosty, znając klucz. A więc:

614061006306806106130 = MICHAŁ

Witać tutaj pewien schemat. Szyfr składa się z trzech części:
    1. suma liter w słowie
    2. numer litery
    3. zero (zakończenie składni)

Weźmy pierwszą część: 6140 = M
    Widzimy, że słowo składa się z 6 liter. 14 to czternasta litera alfabetu (by bardziej utrudnić odczytanie, można każdej literze alfabetu dać inną cyfrę, byle nie 0). 0 to zakończenie pierwszej zaszyfrowanej literki, mówi nam byśmy przeszli dalej. Proste?

Inne przykłady:
    ABC = 310320330
    CDEF = 430440450460

Jest wiele możliwości wykorzystania szyfru, zwłaszcza że nie jest on szyfrowany mechanicznie, tylko można wszystko zrobić w głowie. Ja podobnie zapisuje sobie hasła czy prywatne dane. Pytania?
    Pzdr.

Dawni Moderatorzy Avatar grzonu

Domyślnie

Nie chce zrzucać Cie na ziemie ale co sprytniejszy kryptograf(o profesjonalistach nie mowiac) złamie taki szyfr w pare minut. Pozatym jesli juz to nadaje sie najwyzej do zakodowania jakichs danych na kartce czy jakiejs wiadomosci a nie do szyfrowania np. plikow czy transmisji. Bo znajac algorytm szyfrowania łamie się ten szyfr w czasie stałym(O(1)) A przykładowo po publikacji z 2009 roku złozoność łamania AES-256 jest na poziomie 2^119 a AES-192 na poziomie 2^176
    Filmy online---Grzonu Blog

1) Moje gg to nie pomoc techniczna w obsludze keyloggerow!!! Na gg i pw pomagam tylko w kwestiach organizacyjnych forum. Masz problem to pisz na forum.
    2) Nie zajmuje sie malware a uprzedzajac pytanie "czemu?" - bo taki mam kaprys!

Domyślnie

W twoim szyfrowaniu występuje pewien problem - powtarzalność znaków.
    Przy dużej ilości przechwyconego tekstu fragmenty są powtarzalne bo przykładowo A ma zawsze wartość 1.
    Więc na pewno nie ma sensu przechowywać w nim logicznego ciągu danych.
    Ma sens jak chcesz przechowywać ciągi losowe dla własnego użytku, tak jak mówił Grzonu papierowa transmisja kartkami
    This comment requires further study.

Domyślnie

That's the point - wykorzystanie tego Może leżeć przed tobą kartka z prywatnymi informacjami, której osoba która np siedzi obok ciebie nie jest w stanie rozczytać.

Zapodaję też mój programik do szyfrowania tekstu/cyfr XOR'em.

DL: mivan.ueuo.com/download/cszyfr.rar

Domyślnie

Powiem tak:
    Nie wyważaj otwartych drzwi.
    This comment requires further study.

Domyślnie

Powiem tak:

Domyślnie

No sluchaj szyfrowanie xorem to operacja banalnie prosta. Takze lamie sie to ze zlozonoscia O(1). XOR nie zmienia entropii danych co juz swiadczy o tym jak slaby jest. XOR ma jakis sens jesli dlugosc klucza jest rowna dlugosci danych i entropia klucza jest duza. Ale to juz mija się wtedy z celem.

1) Moje gg to nie pomoc techniczna w obsludze keyloggerow!!! Na gg i pw pomagam tylko w kwestiach organizacyjnych forum. Masz problem to pisz na forum.

Domyślnie

Co do szyfrowania XORem, to każdy język naturalny ma określoną częstotliwość występowania liter, jest to prawdziwe nawet dla 2-3 akapitów tekstu, kiedyś pisałem taki kod. Teraz znając, w jakim języku jest napisany tekst można nie szukać klucza, tylko wyliczyć, jakie są częstotliwości występowania poszczególnych znaków w zakodowanym tekście, a następnie przyporządkować (patrząc na częstotliwość) je do odpowiedników w znanym alfabecie. Nie trzeba znać klucza by łamać takie szyfry.

Domyślnie

OMG Nieźle

Domyślnie

RobertG no wlasnie o tym mowie ze szyfrowanie XOR`em czy jakimis operacjami dodawania,odejmowania itp nie zmienia entropii danych czyli czestotliwosci wystepowania danych znakow pozostaja te same.

Uprawnienia