Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: hooking function

Domyślnie hooking function

Witam, nie jestem pewien czy za pomoca assemblera (wstawka assemblerowa w c++) uzyskam taki efekt, ale wlasnie tutaj pewna osoba mnie tu przekierowala. Pewien uzytkownik pomogl mi w stworzeniu cos w tego rodzaju funkcję, tyle, że inline - czyli podmieniała kod w ten sposób, że podczas wywołania funkcji prototypowej była po prostu wywoływana funkcja FAKE'owa, zaś sam kod w prototypie nie był wywoływał.

Na przykładzie:
    Kod:
    void PrototypeFunction()
    {
           printf("I'm a prototype function\n");
    }

void FakeFunction()
    {
          printf("I'm a fake function\n");
    }

void HOOK_FUNCTION(void *prototype, void *fake) //Funkcja ktora ma na celu podmieniac prototypa na fake'ową funkcję
    {
    	char tramp[] = {0xB8, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, // mov eax addr
                                         0xFF, 0xE0}; // jmp eax

DWORD addr_puts = (DWORD)prototype;
    	DWORD addr_hook = (DWORD)fake;
    	memcpy(tramp + 1,&addr_hook,4);

DWORD old;
            VirtualProtect((void*)addr_puts,7,PAGE_EXECUTE_READWRITE,&old);

memcpy((void*)addr_puts, tramp,7);
            VirtualProtect((void*)addr_puts,7,old,&old);
    }

int main()
    {
          HOOK_FUNCTION(PrototypeFunction,FakeFunction); //Nastepuje podmiana funkcji prototypowej na fake'ową

Prototype(); //Wywolanie prototypa
          return 0;
    }
    Kod:
    Wynik w konsoli:

"I'm a fake function

Ten temat pisze, bo chcę uzyskać co nie co inny efekt. A mianowicie. W momencie wywolania funkcji prototypowej i ukończenia jej instrukcji, chcialbym dodac na jej koniec wywolanie funkcji fake'owej. Czyli po prostu rozszerzenie funkcji prototypowej o kod funkcji fake'owej:

Przyklad:
    Kod:
    void PrototypeFunction()
    {
           printf("I'm a prototype function\n");
    }

void FakeFunction()
    {
          printf("I'm a fake function\n");
    }

int main()
    {
          HOOK_FUNCTION(...); //Wywolanie procedury ktora mialaby na celu rozszerzyc funkcje prototypową o kod funkcji fake'owej (to jest tylko przykład)

Prototype(); //Wywolanie prototypa
          return 0;
    }

Kod:
    Wynik w konsoli:

I'm a prototype function
    I'm a fake function
    Jak widać, nie musiałem wywoływać funkcji fake'owej, żeby jej instrukcje zostaly wywolane. JAK taki efekt moglbym uzyskac?

Dawni Moderatorzy Avatar grzonu

Domyślnie

Funkcja prototypowa musialaby zmodyfikowac stos w taki sposob aby zamiast adresu powrotu do miejsca wywolania funkcja prototypowa wrocila do funkcji fake`owej.
    Filmy online---Grzonu Blog

1) Moje gg to nie pomoc techniczna w obsludze keyloggerow!!! Na gg i pw pomagam tylko w kwestiach organizacyjnych forum. Masz problem to pisz na forum.
    2) Nie zajmuje sie malware a uprzedzajac pytanie "czemu?" - bo taki mam kaprys!

Domyślnie

Teoretycznie to wiadome, ale jak w praktyce. Jak to zrobic, bo szczerze mowiac moje umiejetnosci w assemblerze są znikome. Jak tego dokonac z poziomu c++ ewentulanie wstawka assemblera? Moze ta funkcja co podalem wystarczy zmodyfikowania, dalbys rade to zrobic? Sory, że prosze o tak duzo, ale moja wiedza w tym temacie jest NULL'owa.

Uprawnienia