Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: [Pomoc] Komputer ma się coraz gorzej :(

Domyślnie [Pomoc] Komputer ma się coraz gorzej :(

Witam, posiadam laptopa "Samsung R509" z systemem operacyjnym Windows Vista. Kupiłem go 2 lata temu, i niestety muszę przyznać że jest z nim coraz gorzej, laptop ma problem z odtworzeniem filmu na youtube i jednoczesną rozmową na gadu-gadu, a nie tak dawno można było oglądać film, pisać na gg, mieć włączoną grę + jakieś ewentualne prace wykonywać. Prosiłbym kogoś kto się zna o poradzenie co można zrobić aby powrócić do dawnego funkcjonowania (ew. wymiana niektórych części, czy też przywrócenie systemowi stanu zaraz po kupnie, a więc takiego w którym nie ma na nim żadnych plików poza tymi systemowymi, lub co innego)

Domyślnie

Zacznijmy od hardware, rozkręć go i przedmuchaj sprężonym powietrzem. Laptopa powinna się wietrzyć w ten sposób co najmniej raz do roku.
    Nawet nie masz pojęcia ile może być w środku kurzu.

Przeinstalowanie systemu na coś normalniejszego, XP/Win7/Linux.
    This comment requires further study.

Użytkownik

Domyślnie

Mogą być wirusy na komputerze i dlatego tez może tak sie dziać Przeinstaluj na XP , Windows MX 8 / Microsoft Windows MX zwykły lub W7 Tryb XP na trybach xp ; ]

Domyślnie

Dodam jeszcze że jestem "zielony" więc dla mnie trzeba dokładne wyjaśnienie :< To z hardwarem to sobie znajdę gdzie/co to jest, ale z przeinstalowywaniem to już będzie problem :<

Domyślnie

Ci co radzą instalacje innego systemu to źle radzą. Często jest, że do laptopów są dedykowane systemy operacyjne do konkretnego modelu i w przypadku zastosowania innego systemu mogą być problemy ze sterownikami.
    Zanim zaczniesz kombinacje ze sprzętem zastosuj sie do porad ze strony Microsoft:
    http://windows.microsoft.com/pl-PL/w...er-performance
    Warto też sprawdzić czy jakiś proces nie pochłania zbyt wiele zasobów, można to sprawdzić w Menedżerze Zadań, na zakładce Procesy.
    W przypadku nadmiernego pochłaniania zasobów można obniżyć priorytet procesu. W przypadku bardzo dużych zasobożerności niektórych procesów (zwłaszcza svchost lub dllhost może to oznaczać zainfekowanie systemu jakimś szkodliwym programem).
    Sprawdź też ustawienia zasilania laptopa, czasami wprowadzane tam zmiany mogą spowodować trudności z odtwarzaniem filmów oraz pracy niektórych programów.

Użytkownik

Domyślnie

Raczej źle mu nie radzę bo mam laptopa firmy Dell 1537 Studio i wgrywałem normalny system W7 Tryb XP i nie potrzebowałem zadnych kodeków do niego bo wszystkie oprogramowania znalazły sie w systemie do głosu chisept karta sieciowa usb itd . Wszystko w tym systemie było tylko zainstalowałem podstawowe programy typu winamp firefox gg itd

Domyślnie

Cytat Napisał krecikk2 Zobacz post
    Raczej źle mu nie radzę bo mam laptopa firmy Dell 1537 Studio i wgrywałem normalny system W7 Tryb XP i nie potrzebowałem zadnych kodeków do niego bo wszystkie oprogramowania znalazły sie w systemie do głosu chisept karta sieciowa usb itd . Wszystko w tym systemie było tylko zainstalowałem podstawowe programy typu winamp firefox gg itd
    Nie twierdzę jednoznacznie, że zmiana systemu zakończy się niepowodzeniem lub niepełnym wgraniem sterowników. Z własnej praktyki wiem, że przeważnie zainstalowany inny system ma braki w sterownikach, często wymaga trudnych poszukiwań programów obsługujących niektóre urządzenia laptopa a niekiedy wgrywania nieoficjalnych sterowników. W moim wyczuciu przyczynę "mulenia" systemu na laptopie bym upatrywał w infekcji lub zbyt dużej liczbie programów na liście autostartu. Możliwe też, że ustawienia zasilania ograniczają pełne wykorzystanie pamięci i procesora.
    Pamiętajmy, że większość laptopów ma swój system wraz ze sterownikami w postaci partycji ukrytej "restore", urządzenia w laptopie często nie są w pełni kompatybilne z podobnymi urządzeniami z komputerów stacjonarnych. Szukanie sterowników do takich urządzeń niekiedy kończy się niepowodzeniem a wówczas sprzęt nie pracuje na optymalnych parametrach i co gorsze często w niepełnej funkcjonalności.

Użytkownik

Domyślnie

Cytat Napisał Tadeusz Fantom Zobacz post
    Nie twierdzę jednoznacznie, że zmiana systemu zakończy się niepowodzeniem lub niepełnym wgraniem sterowników. Z własnej praktyki wiem, że przeważnie zainstalowany inny system ma braki w sterownikach, często wymaga trudnych poszukiwań programów obsługujących niektóre urządzenia laptopa a niekiedy wgrywania nieoficjalnych sterowników. W moim wyczuciu przyczynę "mulenia" systemu na laptopie bym upatrywał w infekcji lub zbyt dużej liczbie programów na liście autostartu. Możliwe też, że ustawienia zasilania ograniczają pełne wykorzystanie pamięci i procesora.
    Pamiętajmy, że większość laptopów ma swój system wraz ze sterownikami w postaci partycji ukrytej "restore", urządzenia w laptopie często nie są w pełni kompatybilne z podobnymi urządzeniami z komputerów stacjonarnych. Szukanie sterowników do takich urządzeń niekiedy kończy się niepowodzeniem a wówczas sprzęt nie pracuje na optymalnych parametrach i co gorsze często w niepełnej funkcjonalności.

Próbowałem u siebie i wszystko gra ; ) laptop działa lepiej niż przedtem , instalowałem go już na paru laptopach lecz nie otrzymałem zadnych zgłoszeń ze coś sie psuje wszystko grało itd , to też zależy jaki ma procesor ila ma twardziel pojemności i ile ma dostepnej pamięci wirtualnej ram Chodzę na kursy dla informatyków dla młodzieży bo sie tym interesuje

Domyślnie

Ponawiam temat, już wiem czego potrzeba mojemu laptopowi, jednak nie wiem jak to wykonać. Moim zamiarem jest usunąć z komputera wszystkie pliki, a więc sformatować dyski twarde, a następnie zainstalować XP. Problem polega na tym, że nie wiem jak się do tego zabrać (wiem tylko tyle, że klikam w dysk C/D ppm -> Formatuj), a nie chce uszkodzić komputera w taki sposób żeby nie działał. Czy mógłby mi ktoś krok po kroku napisać jak to wykonać, aby wszystko było ładnie i sprawnie? Dam punkt reputacji.

Domyślnie

Zainstalowanie XP jest złym ruchem, lepszy będzie Windows 7. Jest mniej zasobożerny niż Xp, a do tego Xp stracił wsparcie techniczne jakiś czas temu. Co do instalacji/formatowania to pierwszym krokiem będzie, zaopatrzenie się w system na płycie DVD lub USB. Nie wiem jakie masz podzespoły, więc nie doradzę ci jaką wersje systemu wybrać. W takim przypadku będzie to 32 bitowa wersja (i386). Następnie gdy będziesz miał system na płycie lub pamięci USB(w tym przypadku musisz odpowiednio zmontować taki system) resetujesz komputer, w BIOS ustawiasz opcje włączenia systemu z napędu CD/DVD lub USB i wykonujesz kolejno kroki instalatora, który sformatuje oraz wgra system. Warto przed tym zrobić kopię plików na których Ci zależy na osobny nośnik, żebyś nie stracił nic ważnego.

Domyślnie

Ja zauważyłęm, żę po instalacji nowszej wersji flasha kilka miesiecy temu, komp zaczoł słabiej sobie radzić z odtwarzaniem filmów na youtube. A nowe gg zamieniło się w jakiegoś potwora wymagającego szybkich komputerów. Np. po wejściu w archiwum rozmów, w jakas rozmowe gdzie jest sporo emotikonów , poprostu "pół godziny" wczytuje się rozmowa, zamula kompa. Według mnie to wina tych aplikacji. NAwet firefox zrobił się jakiś wolny i pamięciożerny.

A nie masz w laptopie zrobionego obrazu czystego systemu (powinnieneś mieć coś takiego fabrycznie zrobione)? Z tego obrazu można przywrócić system do stanu w jakim był w momencie zakupu. Jeśli nadal komp bedzie zamulony bedzie to znaczyc ze poprostu gg jak i flash zaczeły bardziej obciążąc i mulić kompa.
    Ostatnio edytowane przez msvcrt ; 02-02-2012 o 10:59

Uprawnienia