Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Wybór dystrybucji na stałe

Użytkownik Avatar Bartonik

Domyślnie Wybór dystrybucji na stałe

Witam, chciał bym w końcu zmienić system na linux'a ale na stałe. I teraz mam do was pytanie jaki polecacie system do nauki linux'a. Chciał bym żeby nie była to dystrybucja gdzie mogę wszystko wyklikać tylko gdzie muszę się trochę pomęczyć. Na razie na oku mam debian'a,slackware i red-hat'a który z nich był by najlepszym wyborem ? Dodam że jestem otwarty na inne propozycje

Z góry dziękuje i Pozdrawiam

Dawni Moderatorzy Avatar VR8

Domyślnie

Cytat Napisał Bartonik Zobacz post
    Witam, chciał bym w końcu zmienić system na linux'a ale na stałe. I teraz mam do was pytanie jaki polecacie system do nauki linux'a. Chciał bym żeby nie była to dystrybucja gdzie mogę wszystko wyklikać tylko gdzie muszę się trochę pomęczyć. Na razie na oku mam debian'a,slackware i red-hat'a który z nich był by najlepszym wyborem ? Dodam że jestem otwarty na inne propozycje

Z góry dziękuje i Pozdrawiam
    Hmm.. polecam Slackware, jednak ja uczyłem sie na Backtracku i też bardzo go polecam.
    "Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki" - Sun Tzu

---
    Sprzedam keyloggera wysyłającego logi na maila, do tego masa dodatków (np. USB spreading).
    Kontakt: (gg)41878055
    ---

Moderator Avatar widmo17

Domyślnie

Z rhelowców możesz wypróbować fedorę która jest poligonem redhata, ale myślę że najlepszy na początek jest jakiś debian. Jak już troche się zaznajomisz z konsolą możesz się zająć czymś `hardkorowym` jak np. arch

HOMEPAGE - http://widmo.soa1.org - programowanie, security, serwery.

Użytkownik

Domyślnie

Gentoo sobie zainstaluj. Debian jest os nastawionym bardziej na serwery. w sumie gentoo też mi jakoś bardziej do gustu przypadło gentoo.

Użytkownik Avatar harbinger

Domyślnie

Ogólnie: na początek jednak polecam Ci coś prostszego (w zasadzie Debian lub Slackware będą idealnymi kandydatami).. pobaw się trochę, spróbuj postawić w pełni funkcjonalnego Desktopa, rozwiązać wszystkie problemy, które napotkasz podczas konfiguracji... jak zakończysz ten etap, to wtedy proponuję rzucić się na głęboką wodę i zgodnie z wypowiedzią przedmówcy - Gentoo. Podczas 'instalacji', nauczysz się więcej o linuksie niż kiedykolwiek a jak już to ze zrozumieniem przebrniesz, to po pierwsze zakochasz się w Gentoo, a po drugie zaczniesz na siłę będziesz próbował wszelkie konfiguracje przeprowadzać z poziomu konsoli, mimo obecności graficznych udogodnień.
    I'm the harbinger of your salvation thru destruction.

harbinger@nefarious.bad.mn - w razie ścisłej potrzeby

Moderator Avatar widmo17

Domyślnie

Gentoo sobie zainstaluj. Debian jest os nastawionym bardziej na serwery. w sumie gentoo też mi jakoś bardziej do gustu przypadło gentoo.
    Słaby trolling

HOMEPAGE - http://widmo.soa1.org - programowanie, security, serwery.

Domyślnie

Zdecydowanie Fedora.

Uprawnienia