Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Temat: Dialnet->laptop->stacjonarny

  1. #1
    Użytkownik
    Dołączył
    28-05-2013
    Posty
    6

    Domyślnie Dialnet->laptop->stacjonarny

    witam wiele podobnych tematów znalazłem ale nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi
    posiadam neta z dialnet kablem podłączam do laptopa do stacjonarnego kompa dokupiłem Tp-link TL-WN727N. Łączą się bez problemu przez wi fi ale jest taki kaprys ze gdy chcę udostępnić internet przez wi fi to wyskakuje mi informacja (w skrócie że tylko jedno połączenie sieciowe może udostępniać drugie połączenie wywala) i tym sposobem trace całkiem internet jak to obejść

    informacje co do posiadam:
    windows 7 <oba kompy>
    Tp-link TL-WN727N
    laptopa
    internet dialnet tv+internet

    mam jeszcze d-link dsl-2640b ale go nie podłączam bo ponoć z switch od dialogu nie współpracuje

  2. Pani Haker
    Avatar Pani Haker Moderator

    Dołączył
    05-03-2009
    Skąd
    Internet
    Postów
    666
    Pochwał
    0
  3. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    29-10-2005
    Skąd
    nowhere
    Posty
    448

    Domyślnie

    kup router, sklonuj mac adres buala...

  4. #3
    Użytkownik
    Dołączył
    28-05-2013
    Posty
    6

    Domyślnie

    d-link dsl-2640 to jest ruter ale nie działa z puszką od dialogu, połączenie między kartami bezprzewodowymi mam ale nie mogę udostępnić internetu to jest mój ból. Kupiłem jedną puszkę mówili że będzie ok w takiej kolejność- net do rutera z rutera kablem do stacjonarnego a do laptopa radiowo pociągnąć tylko że to nie zadziałało poszedłem więc po rade do innego sklepu wyśmiali to bo switch z dialogu ponoć nie połączy się z ruterem kazali kupić zwykłą kartę sieciową bez przewodową i przez nią udostępnić mam połączenie ale neta nie mogę udostępnić bo połączenia koligują. nie chce się pchać w kolejne koszty bo to wszystko kosztuje a do szafy aby leżało bezużytecznie mam co wsadzać o co chodzi z tym mac adresem ?

    ftp://ftp.dlink.pl/dsl/dsl-2640b/documentation/dsl-2640b_man_revb_4-00_eu_pl_20080804.pdf<-- to jest ruter mój

  5. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    29-10-2005
    Skąd
    nowhere
    Posty
    448

    Domyślnie

    Rozumiem ze Twoj router D-link podlaczony jest do "puszki" dialogu ktora udostepnia internet, tak?
    Jakie urzadzenie nadaje sygnal wifi, "puszka" dialogu czy Twoj router?

  6. #5

    Domyślnie

    powoli - podajesz info ale nieusystematyzowane (albo ja nie moge zaskoczyc)

    jak masz podlaczony internet ??
    - ze sciany (puszki) kablem TV do modemu ?? // czy ze ściany podlączasz kablem telefonicznym do modemu ??
    - czy masz modem dialogu ?? (jak tak to jaki)

    napisz kolejnosc: od początku do kompa (od sciany do stacjonarnego i wypisz wszystkie nazwy urządzeń i jakimi kablami masz połączone) - bo wtedy ci dziala rozumiem ?

    czy jak masz podlaczony stacjonarny do "puszki" dialogu to jest to kabel RJ-45 ?? (skrętka)


    P.S. udostepnic poaczenie chcesz z laptopa do stacjonarnego ??? czy chcesz zrobić podsiec i laczyc sie kompan=mi bezposrednio do routera ??
    „Osoba, która twierdzi, że coś jest niemożliwe nie powinna przeszkadzać osobie, która właśnie to robi." - Przysłowie chińskie
    „Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje.” - Henry Ford
    „Więcej ludzi marnuje czas i energię roztrząsając problemy niż rzeczywiście próbując je rozwiązać.” - Henry Ford
    „Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami." - Adam Mickiewicz
    [FONT=Comic Sans MS][SIZE=5][COLOR="#FF0000"]GOOGLUJ - BĄDŹ SAMODZIELNY[/COLOR][/SIZE][/FONT]

  7. #6
    Użytkownik
    Dołączył
    28-05-2013
    Posty
    6

    Domyślnie

    trochę się jeszcze bawiłem i udało mi się posunąć troszkę do przodu choć niewiele raczej

    Do switcha wchodzi jeden kabel podpisany line, ze switcha wychodzą kable(lan) do dwóch dekoderów i internetu <switch to T263R4-B1>. Kabel internetu podpinam pod laptopa chciał bym internet wysłać radiowo do stacjonarnego posiadam ruter ale nie ma on "anex b" wiec się nie nadaje. Mam dwa połączenia jedno z Dialogiem a drugie bezprzewodowe zmieniłem ip w jednym komputerze aby się nie gryzły, ustawiłem domyślną brame dostępu i udało mi się połączyć oba połączenia w udostępnianiu <dialog udostępnia internet połączeniu bezprzewodowemu> i to jest na chwile obecną ale jest haczyk taki ze w jednym kompie pokazuje ze połączenie bezprzewodowe posiada dostęp do internetu a w drugim komputerze jest że brak połączenia z internetem choć są połączone tym samym połączeniem bezprzewodowym. Mam nadzieje że nie zamotałem

  8. #7
    Użytkownik
    Dołączył
    28-05-2013
    Posty
    6

    Domyślnie

    Cytat Napisał Hunter Zobacz post
    Rozumiem ze Twoj router D-link podlaczony jest do "puszki" dialogu ktora udostepnia internet, tak?
    Jakie urzadzenie nadaje sygnal wifi, "puszka" dialogu czy Twoj router?



    ten ruter nie posiada anex b więc jest bez użyteczny jak już napisałem chcę połączenie Komputer-komputer jako połączenie sieciowe bezpośrednie ale mam problem z udostępnieniem internetu między komputerami

  9. #8

    Domyślnie

    za bardzo kombinujesz

    moje propozycje:
    1) dokupujesz router w wejsciem LAN (koszt do 100zl) podlanczasz : modem (ten ze switchem T263R4-B1) - router (tworzysz siec) - komputery (ile chcesz i jak chcesz)
    2) udostepniasz polaczenie ze stacjonarnego do laptopa (w/g mnie lekka lipa ponieważ:
    - potrzebujesz 2 karty sieciowe (jedna przyjmujaca sygnal , druga nadajaca)
    - musi byc wlaczony stacjonarny zeby net dzialal na laptopie
    - zasięg kary sieciowej i jej mmozliwosci sa ograniczone (w porownaniu do routera)


    P.S. nie sluchaj "fachowcow" ktorzy proponuja zakup routera z modemem - tansze bedzie kupienie samego routera ( a z tego co piszesz wnioskuje ze masz jakis pakiet podawany czyli TV, telefon, NET )
    „Osoba, która twierdzi, że coś jest niemożliwe nie powinna przeszkadzać osobie, która właśnie to robi." - Przysłowie chińskie
    „Myślenie to najcięższa praca z możliwych i pewnie dlatego tak niewielu ją podejmuje.” - Henry Ford
    „Więcej ludzi marnuje czas i energię roztrząsając problemy niż rzeczywiście próbując je rozwiązać.” - Henry Ford
    „Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami." - Adam Mickiewicz
    [FONT=Comic Sans MS][SIZE=5][COLOR="#FF0000"]GOOGLUJ - BĄDŹ SAMODZIELNY[/COLOR][/SIZE][/FONT]

  10. #9
    Użytkownik
    Dołączył
    29-10-2005
    Skąd
    nowhere
    Posty
    448

    Domyślnie

    Cytat Napisał Blaa Zobacz post
    ten ruter nie posiada anex b więc jest bez użyteczny jak już napisałem chcę połączenie Komputer-komputer jako połączenie sieciowe bezpośrednie ale mam problem z udostępnieniem internetu między komputerami
    Kup uzyteczny router -.-

  11. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    28-05-2013
    Posty
    6

    Domyślnie

    Cytat Napisał sir.COLA Zobacz post
    za bardzo kombinujesz

    moje propozycje:
    1) dokupujesz router w wejsciem LAN (koszt do 100zl) podlanczasz : modem (ten ze switchem T263R4-B1) - router (tworzysz siec) - komputery (ile chcesz i jak chcesz)
    2) udostepniasz polaczenie ze stacjonarnego do laptopa (w/g mnie lekka lipa ponieważ:
    - potrzebujesz 2 karty sieciowe (jedna przyjmujaca sygnal , druga nadajaca)
    - musi byc wlaczony stacjonarny zeby net dzialal na laptopie
    - zasięg kary sieciowej i jej mmozliwosci sa ograniczone (w porownaniu do routera)


    P.S. nie sluchaj "fachowcow" ktorzy proponuja zakup routera z modemem - tansze bedzie kupienie samego routera ( a z tego co piszesz wnioskuje ze masz jakis pakiet podawany czyli TV, telefon, NET )
    znam niedogodności związane z połączeniem komputer-komputer, lecz jak wcześniej pisałem nie chce zarzucić zbędnymi puszkami szafy bo te puszki kosztują dziś byłem w sklepie odpiąłem switcha zabrałem, laptopa, kartę bezprzewodową co kupiłem i ruter poszedłem do sklepu chciałem dał mi taki ruter aby wszystko działało i aby upewnił mnie że te wszystkie rzeczy co mam będą ze sobą współgrać to dowiedziałem się że nawet ten co mam ruter da rade ale muszę dokupić modem z dialogu bo switch który mam nie posiada ponoć funkcji modem... a ruter z modemem będzie mnie kosztował 198zł. możesz znaleźć w internecie odpowiedni ruter dla mnie jeżeli faktycznie facet ze sklepu się myli ? Powoli odechciewa już mi się tego internetu na dwa komputery

  12. #11
    Użytkownik
    Dołączył
    28-05-2013
    Posty
    6

    Domyślnie

    Cytat Napisał sir.COLA Zobacz post
    za bardzo kombinujesz

    moje propozycje:
    1) dokupujesz router w wejsciem LAN (koszt do 100zl) podlanczasz : modem (ten ze switchem T263R4-B1) - router (tworzysz siec) - komputery (ile chcesz i jak chcesz)
    2) udostepniasz polaczenie ze stacjonarnego do laptopa (w/g mnie lekka lipa ponieważ:
    - potrzebujesz 2 karty sieciowe (jedna przyjmujaca sygnal , druga nadajaca)
    - musi byc wlaczony stacjonarny zeby net dzialal na laptopie
    - zasięg kary sieciowej i jej mmozliwosci sa ograniczone (w porownaniu do routera)


    P.S. nie sluchaj "fachowcow" ktorzy proponuja zakup routera z modemem - tansze bedzie kupienie samego routera ( a z tego co piszesz wnioskuje ze masz jakis pakiet podawany czyli TV, telefon, NET )
    wkurzyłem się i kopiłem TPlink TL-Wr740n zrobiłem tak jak sugerowałeś modem-->ruter--->komputer ale i tak jest problem ustawiam tak jak w instrukcji na ppoe sieć wi-fi tworzy elegancko ale ruter nie może się połączyć z internetem w ruterze ciagle pisze conected choć poprawnie wpisuje login hasło potem wyłączam i włączam ruter (ustawianie z płyty która jest załączona też wiele nie daje bo na końcu wyskakuje jakiś błąd)

Podobne wątki

  1. Laptop IBM problem.
    Przez wioselko12
    w forum Off-topic (Czyli o wszystkim)
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-08-2012, 18:32
  2. laptop
    Przez Mrowa1910
    w forum Sprzęt
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 27-01-2009, 22:23
  3. Laptop i Windows MX RGB
    Przez ludek8
    w forum Windows
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 27-08-2008, 13:40
  4. Problem LAN laptop=> komputer stacjonarny
    Przez szczepi1992
    w forum Sieci bezprzewodowe
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 19-01-2008, 21:30
  5. Laptop
    Przez DiCarlo
    w forum Inne
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 12-11-2007, 19:03

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •