Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 102

Temat: Dystrybucje Linuxa

Użytkownik

Domyślnie Dystrybucje Linuxa

Witam, pewnie zaraz mi sie dostanie, ale co tam, wazne zebym otrzymal odpowiedz na swoje pytanie. (ale jestem samolubny )

Chcialem sie, hmmm... no ten....tego....tak bardzo lamersko......zapytac.....Was zaawansowanych Linuxowiczow o to .....jak to powiedziec..........a wiec, jestem lamerem ktory chce sie wreszczie przesiasc na linuxa :oops: ( motywy sa chyba oczywiste :nauka: ) ), a w zwiazku z tym chcialem sie zapytac jaka dystrybucje dla poczatkujacego polecacie i dlaczego?

Dodam, ze umiem troche programowac i skrypty podstawowe w bashu napisac tez umiem, a nawet na partycje dysk podzielic potrafie, wiec powinienem sobie jakos (mam nadzieje) poradzic z instalacja. :faja:

z gory dzikuje za rade.

Dawni Moderatorzy

Domyślnie

O człowiecze... poruszyłeś temat, który niejednokrotnie wywołuje wojny na temat tego, która dystrybucja jest lepsza od innych i dlaczego
    Ale jeśli chodzi o coś dla nowicjuszy... to podejrzewam, że większość ludzi zarekomenduje Mandrake albo Red Hat. Przyczyną tego jest głównie sposób instalacji - wszystko można przeprowadzić w trybie graficznym (na podobieństwo Windows), a dodatkowo np. Mandrake ma wiele narzędzi "autokonfiguracyjnych" (których standardowo, bądź w ogóle nie ma dla innych dystrybucji).

Ja zaczynałem na Red Hat 6.0

Domyślnie

jesli chcesz sie uczyc linuksa to bierz slackware.

Użytkownik

Domyślnie

Słusznie. Mandrake miałem 5 dni i prawie się do Linuxa przez niego zraziłem. Nie żartuję ale częściej mi się wieszał niż Windows i w ogóle nie masz kontaktu z plikami konfiguracyjnymi bo wszystko robisz w GUI. Teraz mam Slacka i wiem już że przy nim zostanę, robisz wszystko co chcesz i jak chcesz, i zawsze się czegośc nauczysz. Żeby jeszcze tylko ta IrDA działała jak trzeba...

Użytkownik

Domyślnie

Osobiscie uwazam ze Mandarynka jest zbyt mulltimedialna, na poczatke polecil bym Aurox, Red-Hat, odradzil bym Slacka ,czy pld nie wspominajac juz o debianie. Uwazam ze trzeba zaczac od czegos lekkiego a np taka instalacja w PLD bedzie granica nie do pokonania dla osob nie majacych nigdy stycznosci z linuksem.
    Osobiscie uzywam w domu Auroksa poniewasz ma sporo dodatkowego softu i jest bajecznie prosty w instalacji.
    Z zalozenia miala byc to dystrybucja dla poczatkujacych uzytkownikow, jest sporo skryptow ktore same konfiguruja system np skrypt do automatycznej instalacji javy w przegladarce. Pamietam jak robilem to recznie pierwszy raz zajelo mi kilka godzin, teraz zajmuje kilka sekund.
    Odradzam jednak auroxa 9.3(sporo bledow) , radze sie skupic na 9.2 (troche stare jadro wiec na serwer sie nie nadaje ale do domu owszem) niestety , 9.4 nie testowalem

Użytkownik

Domyślnie

Dziki za pomoc, mam sie teraz nad czym zastanawiac.
    Mam jeszcze jadno pytanie, czy jezeli chodzi o dystrybucje Linuxa instalowana na Laptopie, polecacie jakas szczegolna, czy tez kazda z wyzej wymienionych jest odpowiednia?

Użytkownik

Domyślnie

sc0rp10n pisales o auroxie 9.2 PL ale nie moge znalesc dzialajacych linkow do niego...

Użytkownik

Domyślnie

To jak ty szukales ?

Użytkownik

Domyślnie

Ja także polecam na początek Auroxa ,ewentualnie RH

Użytkownik

Domyślnie

Na poczatek ---> mandrake, aurox,rh albo suse
    Pozniej ---> slackware albo debian

Użytkownik

Domyślnie

Mandrake na start jest najlepszy.

Użytkownik

Domyślnie

Nie ma juz mandrake tylko mandriva ;]

btw. linuks to linuks i jak ktos kumaty to zarowno w slacku (
    Jak kraść to miliony, jak ruch*ć to księżniczki a jak linux to slackware!) , mandrivie czy debianie da sobie rade, teraz jest nowa dosc juz popularna dystrybucja Ubuntu zaleta jest to ze ze strony mozessz sobie zamowic wytloczone plytki razem z wysylka do domu za free (a przynajmniej bylo tak jakis czas temu warto sprawdzic)...

Użytkownik

Domyślnie Fedora Core

Jak szukasz połączenia klasycznego Linuksa razem z łatwością instalacji to polecam Fedora Core. Wersję wybierz sam w zależności jakiego masz kompa. Instalowałem od wersji 1 do najnowszej 4 i nigdy nie miałem problemów. Możesz uzywać zarówno trybu graficznego jaki i otworzyć konsolę, zalogowac się jako root i wklepać przykładowo yum update, aby aktualizować system jak i oprogramowanie. Fedora 1 bez problemu pracuje u mnie na kompach starszych Celeron 677 jak wystarczy dla Fedory 4 z Athalonem 1800 i 256 RAM pamięci. Mam na niej łącznie 4 kompy. Rozpoznaje bez problemów monitory LCD oraz nie mam kłopotów przy pracy z zestawem radiowym Logitecha. Jest stabilana i ma silne wsparcie komercyjnych wersji Red Hat przez firmę. Co ważne, aby wyświetlała sie ikonka powiadamiająca o aktualizacjach nie jest wymagana rejestracja i podawanie swoich danych . System podobał się też każdemu, który pracował na innych Linuksach i były zainteresowane instalacją Fedory u siebie. To dobry, stabilny system.

Użytkownik

Domyślnie

Jak macie dylemat co wybrac to wejdzcie na:
    http://jakilinux.org

Użytkownik

Domyślnie

Ja słyszałem że mandriva , tez jestem początkujacy i linuxa mam od 3 dni