Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Linux i windows - instalacja

Użytkownik

Domyślnie Linux i windows - instalacja

Witam i z góry przepraszam( jestem poczatkujący w środowisku linux), ale mam nadzieje że mi pomożecie.

Po pierwsze jaki linux najlepszy do programowania?? Bo wiem że jest ich kilka wersji np.

Linux :

-Aurox
    -Debian
    -Fedora
    -Gentoo
    -Knoppix
    -Mandriva
    -PLD
    -Red Hat
    -Slackware
    -SuSE

Który z nich?? I skąd go ściagnąć.

Jak wgrać linuxa, żeby win xp byl na jednej partycji a linux na drugiej?? Jak zrobić, żeby system uruchamiał się albo z jednej partycji win albo z linuxa, żebym to mógł sobie zmieniać?? Jak wgrać neostrade w linux??

I mam pytanie ma ktoś moż einternetową wersje lub wie skąd można ściagnąć.
    Książki Gebosza(nie jestem pewny Nazwiska autora) tytuł C++, lub książkie Stroustrupp.

Będę wdzięczny za wszystkie linki odsyłające, wytłumaczenie i za linki związane z C++
    Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam

Użytkownik

Domyślnie

Dla początkujących polecam Mandrake lub Aurox, link znajdziesz w chwile na googlach.

Wielce zasłużona dla haker
    jak też dawny administrator

Domyślnie

Nowy dysk?

Zacznijmy od tego ze Windows i Linux musza byc na 2 oddzielnych partycjach poniewaz
    Windows - system plikow NTFS lub FAT32( nie zalecane) , Linux - ext3 i
    wymiany swap od 128 do 512 MB wystarczy)

Zacznij od zainstalowania Windowsa xp, czyli ... CD do napedu ..itd.
    Jesli dysk nie jest sformatowany: programikiem fdisk, wydziel partycje dysku dla windowsa, sformatuj, zainstaluj.Reszta dysku moze pozostac jako "nieznana" lub free ( bez formatowania)
    Jesli windows jest juz na dysku i masz tylko jedna partycje dysku, musisz ja podzielic na
    minimum 2 czesci. Jesli chcesz podzielic dysk z pod windowsa - uzyj programu np. Partition Magic. To juz na pewno wiesz

Wiec masz 2 partycje na dysku, na jednej jest juz windows XP a druga "nieznana"

Na przykladzie Fedora (jak Red Hat):

Wloz pierwsza CD do napedu- restart.
    Powinien sie uruchomic instalator Linux-a jesli jest inaczej, przestaw w Biosie kolejnosc
    'przeszukiwania' na CD ROM.
    Zobaczysz ekran powitalny, program zapyta Cie czy zweryfikowac pozostale CD czy tez nie,
    zada kilka prostych pytan...m/m
    rodzaj pakietu oprogramowani:
    Personal Deskcop - programy do uzytku domowego, internet itp.
    Workstation- jak j.w + narzedzia i biblioteki umozliwjajace tworzenie
    i testowanie wlasnego oprogramowania
    Server- typowe oprogramowanie dla servera
    Custom - wybierasz sam co chcesz...

az do pytania o partycje. Bedziesz mial do wyboru 2 opcje:
    Automatyczna i reczna - zaznacz: reczna.
    Uruchomi sie programik Disc Druid (lub inny, zalezy do dystrybucji), w ktorym zobaczysz swoj dysk, i swoje wstepne partycje.
    Pierwsza partycja : hda1 (DOS) zajeta przez Windows, a druga "free" czyli nic lub
    hda2 jesli zalozyles jakas wczesniej
    Nie dotykasz hda1.

zakladam ze masz "Free":

Podswietl Free, Kliknij "dodaj nowa partycje" (NeW), powinno Ci sie pojawiac okienko lub zakladka w ktorym program zapyta Cie o szczegoly nowej partycji takiej jak system plikow, rozmiar.

Mount Poind zostaw "ukosnik"
    File System Type: wybierz ext3
    size : wpisz rozmiar w MB ( pamietaj aby zostawic troche MB na partycje wymiany (128 - 512 M
    Force to be a primary - zaznacz
    Wcisnij OK.
    Ponownie wrocisz do strony glownej Disc Druid, zobaczysz tam hda1 i had2 ( to co utworzyles) a w niej wolne miejsce jako free.
    Teraz musisz utworzyc partycje wymiany. Podswietl "free" -> New ->

Mount Poind: wybierz: Not Applicable
    File System Type: wybierz swap
    size: 128 - 512 MB bedzie Oki
    Force to be a primary - zaznacz
    Wcisnij OK.

Ponownie wrucisz do planszy podzialu dysku, jesli wszystko akceptujesz
    ( mozesz jeszcze poprawic cos) Wcisnij: Next ( akceptujesz podzial)

Partycje masz juz z glowy

dalej....
    Linux wykryje partycje windowsa i sam uruchomi instalatora programu
    rozruchowego GRUB lub Lilo ( program ktory bedzie sie Ciebie pytal
    ktory system Ci uruchomoc, jak wlaczysz komputer)
    Zobaczysz 2 systemy: DoS( Windows) i Linux ( nazwa), mozesz sobie zaznaczyc ktory
    system ma sie uruchomic automatycznie jesli Ty nie wybierzesz zadnego)
    Puzniej mozesz to zmienic w Linux.

Dalej pojawia sie pytania typowo konfiguracyjne typu: Jezyk, zegar, klawiatura, myszka, Internet, kraj, haslo root (zapamietaj !) itp.

Jak juz skonczysz odpowiadac na pytania, wtedy ostatni przycisk to "INSTAL".
    Zacznie sie instalacja, moze troche potrwac, dalsza Twoja praca to wymiana CD co jakis czas.

Po zainstalowaniu, i ponownym wlaczeniu, pojawi sie na samym poczatku GRUB lub Lilo, wybierz" Linux i czekaj... puzniej tak jak przy pierwszym uruchomieniu Windowsa - odpowaidaj na pytania.

Wiekszosc potrzebnych sterownikow Linux juz ma, wiec z Neostrada nie powinienes miec problemu, pamiataj aby byla podlaczona do komputera w trakcie instalacji Linuxa.
    Zobacz: Linux i Neo

Nie wiem czy cos z tego zrozumiesz, Dystrybucje Linuxa i proces instalacji
    sa podobne, rozna sie szczegolami, i chyba nikt Ci nie napisze super dokladnie.
    Polecam nie sciagac Lunuxa tylko zainwestowac w ksiazke z wybranym linuxem ( z CD),
    zaoszczedzisz wiele czasu, na szukanie odpowiedzi na pytania ktorych bedziesz mial tysiace.

ps. nie sprawdzam co napisalam bo jest noc i zasypiam

aniolek

Użytkownik

Domyślnie

Dzieki aniołek

Co do dysku nie jest nowy, poprostu musze mieć linuksa a nie chce rezygnować też z xp.
    A może sie przekonam całkowicie do linux i zostawie xp.

Tylko z tym dyskiem jest tak, że jest podzielony na dwie partycje obie ntsf.
    To nie przeszkadza?? Podczas wgrywania linux zmieni mi partycjena na swoją ext3??

Tak apropo własnie o to mi chodzi by po wł kompa pytal sie mnie z jakiego systemu odpalić ma się.

Co do poszukiwań linuxa dla siebie przeglądałem wczoraj w nocy strony do puki neo nie padła.

Tutaj http://www.haker.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10587 dowiedzialem się żę mandrake to to samo chyba co mandriva że to poprostu inna nazwa chyba.
    Na tej stronie poczytał z grubsza o linux i czym sie każdy jakoś wyrużnia
    http://asseq.pl/modules/distro/index...istro_id=17081
    Jestem między tymi ale nie można, ściagnąc ze stronki musze na emule. Myślałem że linux jest darmowy a okazuje sie że nie.

Mandrakelinux 10.1 http://asseq.pl/modules/distro/index...istro_id=17081

http://mandrivastore.pl/mandrivalinu...ck.php?ppid=10

Który lepszy?? Gł chodzi mi o programowanie w C++ .

A jeszcze jedno pytanie jak zabezpieczyć linux?? Są jakieś prog antywirusowe??

Użytkownik

Domyślnie

nie, linux to takie cos co sobie zabezpieczasz sam. iptables, portblocker a nie antywirusy. zastanow sie najpierw czy chcesz koniecznie z niego korzystac, skoro pytasz sie o takie rzeczy jakie sa dla windowsa. programowac w windowsie tez mozna, nawet w notatniku tylko kompilatory sa potrzebne. a to nie zalezy od linuxa tylko od gcc i od ciebie.

------------
    Tak apropo własnie o to mi chodzi by po wł kompa pytal sie mnie z jakiego systemu odpalić ma się.[/b]
    boot manager - lilo ;p

Użytkownik

Domyślnie

ja upchnalem na swoim kompie windowsa 98, windowsa xp i freebsd a jak bede mial czas to jeszcze doloze debiana i sie ostro nagimnastykowac musialem zeby mi sie wszystko dobrze bootowalo, bo co chwile jakis system czegos nie widzial, cos nie dzialalo, itp. ale w koncu wszystko da sie zrobic a podstawa to ZROBIENIE KOPII WSZYSTKIEGO CO DLA CIEBIE WAZNE I CO SIEDZI NA DYSKACH

co do wyboru linuxow: http://jakilinux.org/

Użytkownik

Domyślnie

Originally posted by Eltrial
    zastanow sie najpierw czy chcesz koniecznie z niego korzystac, skoro pytasz sie o takie rzeczy jakie sa dla windowsa. programowac w windowsie tez mozna, nawet w notatniku tylko kompilatory sa potrzebne. a to nie zalezy od linuxa tylko od gcc i od ciebie.
    Wiem głupie pytania ale jak narazie to ciemna magia dla mnie linux. Jedyne co miałem dotyczenia z nim to z knoppixem. Ale na uczelni operujemy na linux i mi się spodobał. Skoro pytam o takie rzeczy, wypytuje się o wszystko tzn. że chce zniego korzystać. I po co bawić się w notatniku gdy linux ma to wszystko jak na dłoni. Wystarczy wpisywać.
    A z tego co słyszałem to linux jest mniej wadliwy niż win.

A teraz dostałem taki link od znajomego to są dodatki do linux, wgrywał to ktoś?? I które z nich warto ściągnąć ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/

Wielce zasłużona dla haker
    jak też dawny administrator

Domyślnie

Originally posted by rinesk
    Dzieki aniołek
    prosze bardzo
    Co do dysku nie jest nowy, poprostu musze mieć linuksa a nie chce rezygnować też z xp.
    A może sie przekonam całkowicie do linux i zostawie xp.[/b]
    Ja mam XP i Fedore, i nie zdecydowalabym sie na samego linuxa, poniewaz pracuje w firmie w ktorej cala siec pracuje na windowsie a ja zajmuje sie to siecia.
    Czasem ktos mi tak "namiesza", ze wracam do domu i demoluje wlasnego XP aby rozwiazac zagadke ( maja Win 2000 i 98 ) Na szczescie do mini servera(ow) tylko ja mam dostep.
    dla mnie Windows - to praca i ulatwienie, poniewaz wiekszosc programow z jakich musze korzystac sa napisane pod windowsa (specjalistyczne)
    Linux- zabawa, raz go zepsuje, a przy nastepnym uruchomieniu naprawiam itp.
    denerwuje mnie tez Open office
    Proponuje Ci jednak oba systemy.
    Tylko z tym dyskiem jest tak, że jest podzielony na dwie partycje obie ntsf.
    To nie przeszkadza?? Podczas wgrywania linux zmieni mi partycjena na swoją ext3??[/b]
    Powiem, ze nie wiem, na pewno z NTFS na FAT nie ma takiej mozliwosci, z FAT na ext3 i odwrotnie - da sie, testowalam, ale z NTFS na ext3 raczej tez powinno sie dac, ale nie wiem.
    Tak apropo własnie o to mi chodzi by po wł kompa pytal sie mnie z jakiego systemu odpalić ma się.[/b]
    To wlasnie LILO lub GRUB - sa na CD z linuxem.

ps. dobranoc.

aniolek

Użytkownik

Domyślnie

Dobra mam mandrive pawer pack 2006 obraz sciagniety z torrena.

Zobczymy jak sie sprawuje i odezwe sie gdy go przetestuje

[ Dodano: Wto 06-12-2005 18:44 ]
    cos nei tak z linuksem ja pierdziele ale problemow z grywaniem najpierw tworzył jakos dziwna partycje 300mb a teraz nie widzi mi tej partycji na ktorej nagrywałem linuksa 30gb poszłosie gdzie walić. WIe ktoś co zrobiłem>??? I dlaczego w lilo mam 4 systemu operacyjne powinien byc tylko linuks i windows a jest cos jescze nawet nei wiem co i gdzie moja druga partycja??

Użytkownik

Domyślnie

W Mandrivie masz do wyboru środowiska graficzne. W tym. failsafe (tekstowy), KDE (graficzny). Jak przy instalacji podałeś, że domyślną sesją ma być KDE, to uruchomi ci się KDE jako ,,Linux". Bo to jest LILO. Jesteś początkującym uzytkownikiem więc ci wyjaśniam, że ten Bootloader, tzn. program do wyboru systemu operacyjnego nazywa się LILO. Sa oczywiście tez inne bootloadery. Np, GRUB. Wkrótce i tak Mandriva cię będzie denerwować, ponieważ jak na mój gust jest ona trochę niedopracowana. Ale najpierw poćwicz własnie na niej. W linuksie jest środowiako C++, a mianowice GNU C++. Ale to jest tylko kompilator. Jest duzo kompilatorów w systemach Uniksowych. A do programowania polecam ci Anjuta.