Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 21

Temat: BCB - Instalacja i kompilacja pierwszego programu w C++

Użytkownik

Domyślnie BCB - Instalacja i kompilacja pierwszego programu w C++

Chcialbym w tym temacie opisac proces instalacji BCB6 Personal Edition, sposob uzywania oraz proces kompilacji pierwszego programu w C++.

Wpierw musicie zaopatrzyc sie w Borland C++ Builder Personal Edition. Mozna pobrac go bezplatnie ze strony producenta: www.borland.pl. Nalezy jednak wspomniec ze trzeba przejsc proces rejestracji.

OK. Odpalamy instalke, wklepujemy kod i przechodzimy do wyboru instalacji. Interesuje nas instalacja uzytkownika - instalacja w ktorej bedziemy mogli swobodnie wybrac wylacznie potrzebne nam skladniki. Mamy teraz dwie podstawowe grupy: Program Files i Shared Files. W pierwszej grupie wybieramy tylko: Main Program Files - dla reszty skladnikow wybieramy opcje by nie instalowaly sie. W kolejnej grupie nic nie wybieramy. Klikamy dalej bez wzgledu co pokaze nam instalator - w tym momencie jest to dla nas nieistotne.

Po restarcie mozemy zarejestrowac nasza kopie lub nie. Jesli jej nie zarejestrujemy (zcrackujemy - jesli wybralismy druga metode pozyskania BC wowczas po zkompilowaniu nasz program nie uruchomi sie automatycznie i bedziemy musieli odpalic go recznie. OK. Rozpatrzmy systuacje w ktorej BCB nie jest zarejestrowany. Uruchamiamy go i wykonujemy kolejno nastepujace czynnosci wybierajac z menu:

- File -> Close All
    - File -> New -> Other
    - Consile Wizard
    - Zaznaczamy ze chcemy C++ oraz odznaczamy: Use VCL i Multi Threaded

Pojawilo sie nam okienko z jakims kodem - zaznaczamy ten caly kod i usuwamy go! Teraz pora na wpisanie wlasnego kodu:

Kod:
    #include <iostream.h>

#include <conio.h>

int wiek;

char imie[30];

void main()

{

cout<<"Witaj. Podaj mi swoje imie: ";

cin>>imie;

cout<<"Podaj mi swoj wiek: ";

cin>>wiek;

cout<<"Milo mi poznac Cie "<<imie<<". Tak pamietam ze masz "<<wiek<<" lat :)"<<endl;

getch();

}
    Skoro mamy juz kod teraz wystarczy go zapisac i zkompilowac. Klikamy zatem na 3 dyskietki znajdujace sie na pasku zadan - gdy BCB poprosi nas o zapisanie pierwszego pliku Unit1.cpp musimy ustalic gdzie chcemy go zapisac. Dobrze jest zapisac go w nowym katalogu w lokalizacji ktora domyslnie podal BCB. Klikamy zatem na folder z gwiazdka w prawym gornym rogu. Nazwijmy go: moj pierwszy. Ok teraz przejdzmy do niego i w nim zapiszmy Unit1.cpp. Teraz BCB spyta sie nas o miejsce do zapisu dla pliku Project1.bpr. Zapiszmy go naturalnie w naszym nowym folderze tam gdzie juz jest zapisany Unit1.cpp. Mala uwaga - w zaleznosci od tego jak bedzie sie nazywal plik Project1.bpr tak pozniej bedzie sie nazywal nasz skompilowany program. Powiedzmy ze chcemy by nazywal sie: moj pierwszy.bpr. Wszystko zapisane zatem kompilujemy. Kliknijmy zatem na zielony play z paska zadan. Uruchomi sie kompilator a poznij linker. Jesli bedziemy mieli szczescie (wszystko zrobilismy poprawnie) wowczas uruchomi sie nasz program. Jesli pojawi sie nam okienko dialogowe z jakimis bledami - oznacza to tylko ze musimy odnalezc nasz katalog i uruchomic nasz program recznie - C:Program FilesBorlandCBuilder6Projectsmoj pierwszy. Po czym uruchomic moj pierwszy.exe. Jesli natomiast BCB znalazl jakies bledy musimy albo powtorzyc kroki od momentu wprowadzania kodu albo zaczac od momentu wybrania z menu File -> Close All...

Rozpatrzmy teraz sytuacje w ktorej popelnilismy kilka bledow w kodzie. Zamknijmy zatem wszystko - File -> Close All i powtorzmy kroki podane powyzej.

Kod:
    #include <iostream.h>

#include <coni.h>

int ile,

void main()

{

cout<<"Ile razy narysowac gwiazdke? ";

cin>>ile;

for(int i=0; i<ile; i++)

cout<<"*";

getch();

}
    Zapiszmy nasz kod (jak wyzej) w nowym katalogu i zkompilujmy go - zielony Play. I co sie stalo? Mamy pierwszy blad w linijce:
    Kod:
    #include <coni.h>

oraz opis do tego bledu:

[C++ Error] Unit2.cpp(2): E2209 Unable to open include file 'coni.h'
    Blad ten mowi nam ze kompilator nie moze znalezc pliku 'coni.h'. Co jest? Spojrz na pierwszy kod i porownaj nazwy z pierwszego zrodla z drugim. I co? Teraz juz wiesz czemu kompilator nie mogl znalezc tego pliku? Tak zjedlismy jedna literke. Zatem popraw nasz kod.

Kliknij dwokrotnie na druga linijke z bledem:
    Kod:
    [C++ Error] Unit2.cpp(6): E2040 Declaration terminated incorrectly
    Powinna podswietlic sie linijka z kodem. Podswietlila sie:
    Kod:
    void main()
    Co jest? Komunikat mowi ze deklaracja nie zakonczona poprawnie. Spojrz do pierwszego kodu, porownaj linijke z pierwszego kodu z linijka tego kodu. Widzisz jakies roznice? Chyba nie. Zatem spojrz teraz na linijke powyzej w naszym nowym kodzie jat tam cos takiego:
    Kod:
    int ile,
    Teraz porownaj ta linijke z podobna linijka z pierwszego zrodla. Jakies pomysly? Chyba popelnilismy literowke - zamiast ; dalismy , Zmien zatem ten blad i zapisz poprawiony kod klikajac na 3 dyskietki widoczne na pasku zadan, po czym kliknij Play. Teraz juz wszystko powinno byc OK.

Nie opisywalem kodu bo zapewne czytales juz w dziale "Programowanie - projekty" temat "C++ - jak zaczac?" i wiesz ze potrzebujesz ksiazki "Symfonia C++".

Jesli pojawia sie jakies problemy wowczas opiszcie je w tym temacie - lecz pamietajcie by wczesniej dobrze przeanalizowac kod, opis w ksiazce i poprawnie przygotowac miejsce pracy. Zycze milej zabawy z C++ w Borland Builderze. Pamietaj tylko o jednym jesli chcesz byc dobrym programista ktory bez problemu bedzie pisal narzedzia opisywane na tym forum musisz zaczac od troche malo ciekawie wygladajacego programowania konsolowego. Gdy juz opanujesz podstawy C++ wowczas czeka Cie swiat graficznego interfejsu

Użytkownik

Domyślnie

Dobrym uzupełnieniem dla tekstu kolegi będzie mój tutorial, opisuje aplikacje w okienkach, http://members.lycos.co.uk/mysticvintage/m...ticles.php?id=7

ja osobiście nie jestem za aplikacjami pod kosolę

pozdro

Użytkownik

Domyślnie

Ehhh mam problem z tym poleceniem:

9. Wstawiamy TNMSMTP z nazwą "SMTP"

W moim BCB 6 PERSONAL nie ma czegoś takiego lub jest albo nie wiem gdzie :/. Moze ktos cos poradzić ewentualnie jak to w grać .

Domyślnie

to proste - BCB w resji personal nie posiada komponentow do obslugi sieci (nie liczac TServerSocket I TClientSocket) - musisz sciagnac i zainstalowac dodatkowe komponenty

Użytkownik

Domyślnie

Hey a mozesz podać jakis link do tych komponetow i w razie czego powiedziec jak je zainstalowac pozdrawiam.

Domyślnie

Mam maly problem podczas instalacjiBorland C++ 6 Builder Personal Edition wyskoczylo mi to:
    Kod:
    Error 1904.Module D:C++Binxptfltr.dll failed to register. HRESULT -2147352567. Contact your support personnel
    co moge zrobic w takim wypadku?

Użytkownik

Domyślnie

Witam! Mam mały problemik a mianowicie napisze jakiś programik potem go kompiluje i uruchamiam, wszystko jest ok uruchamia się i coś wpisuje i naciskam enter i wyłancza mi się mój program, niewiem dlaczemu tak się dzieje, może musze jakiś inny klawisz przycisnąć? Prosze o pomoc. Z góry thx

PS. Używam programu Dev-C++

Użytkownik

Domyślnie

Originally posted by cebulkaddz+--><div class='quotetop'>CYTAT(cebulkaddz)</div>
    PS. Używam programu Dev-C++[/b]
    Ooooo stary, dobrze trafiłeś ;] ;] ;]

ja też programuje w Dev-C++

więc tak:

jeśli piszesz np:
    Kod:
    cin>>liczba;
    to po każdym cin musisz dawać getchar (); bądź getch (); (ja tam kożystam z getchar (); ) bo jeśli nie to program odniesie się do:

Kod:
    getchar ();

return 0;

}
    czyli do getchar (); na końcu programu i go wtedy zamknie...

też miałem taki problem ale szybko znalazłem odpowiedź ;]

więc teraz jak będziesz pisał program, to pisz tak:

Kod:
    cin>>litera;

getchar ();

...........

cin>>liczba;

getchar ();

..........
    i po kłopocie ;]
    ================================================== ========
    <!--QuoteBegin-cebulkaddz

może musze jakiś inny klawisz przycisnąć
    do wprowadzania określonego znaku z klawiatury służą inne opcje, np:

Kod:
    cin>>liczba;

getchar ();

switch (opcja)

{

****case 1:

****break;

****case 2:

****break;

****default:

****break;

}
    lub nawet:

Kod:
    cin>>liczba;

getchar ();

if (liczba==1)

cout <<"cos tam cos tam";

else

if (liczba==2)

cout <<"cos innego";

else

cout <<"zle wprowadziłeś liczbę";
    ================================================== ========
    PS jeśli potrzebujesz jakiejś pomocy odnośnie pisania programów w C++ a konkretnie w Dev-C++ to jestem do usług....

PoZdRo ... :faja:

Użytkownik

Domyślnie

hej mam kompilator dev c++ i ucze się programować z Symfonia C++ i nie moge skompilować tak prostego programu aha i jestem początkujący!!!
    Kod:
    #include <iostream.h.>

main()

{

cout <<"Witamy na pokładzie";

}
    pomożesz?

Użytkownik

Domyślnie

0wn3r... nie dlatego niedziala... a pozatym zle mu powiedziaes z tym endl (<< endl jak cos) i to nie jest konieczne tylko zalecane...
    conio.h i getch() faktycznie dodaj

a program niedziala dlatego ze zgodnie z nowym standardem ma byc
    Kod:
    #include <iostream>
    bez ".h"...

no i pod spodem dodaj albo
    Kod:
    using namespace std;
    albo przed kazdym cin czy cout dodawaj "std::"
    tak zeby bylo np
    Kod:
    std::cout << "costam costam";
    pozdroo

Użytkownik

Domyślnie

Oto kod na powitanie:
    Kod:
    #include <iostream.h>

int main () {

****cout <<"Powitanie";

system("PAUSE");****

}

Użytkownik

Domyślnie

Zrobiłem wszystko tak jak jest napisane i mam problem, jestem zielony w C++ więc proszę o pomoc. Mianowicie po wykonaniu wszystkich kroków i naciśnięciu zielonej strzałki pokazuje się taki komunikat

Za pomoc dziękuje. Pozdrawiam.

Edit. Dodam iż nie tworzy się plik .exe

Użytkownik

Domyślnie

Możesz powiedzieć czemu piszesz aplikacje konsolową w nieprzeznaczonym do tego zupełnie BCB zamiast np w Dev C++? www.google.pl -> Dev C++

Użytkownik

Domyślnie

Drogi Waldeq dzięki za zainteresowanie. Pisze dlatego że wyczytałem tak w temacie "Wpierw musicie zaopatrzyc sie w Borland C++ Builder Personal Edition" dlatego wykorzystałem ten program. Ściągnąlem i zainstalowałem Dev C++ i wszystko działa. Tylko zastanawia mnie czemu autor topicu pisze to BCB skoro Ty mówisz że powinienem to pisać w Dec.

Pozdrawiam ;]

Dawni Moderatorzy Avatar grzonu

Domyślnie

BCB to nie jest czysty c++ tylo Borland c++ m.in wystepuję tam klasy specyficzne dla BCB
    ale też inaczej wygląda sam szkielet programu. Ogólnie nie polecam BCB.
    Filmy online---Grzonu Blog

1) Moje gg to nie pomoc techniczna w obsludze keyloggerow!!! Na gg i pw pomagam tylko w kwestiach organizacyjnych forum. Masz problem to pisz na forum.
    2) Nie zajmuje sie malware a uprzedzajac pytanie "czemu?" - bo taki mam kaprys!