Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14
  1. #1

    Domyślnie Ban nie na ip,nie na adres mac , wiec na co ?

    No wlasnie , strasznie dziwna sytuacja.Chodzi tutaj o czat na czaterii , zwykle jak dostawalem tam bana to zmienialem ip programem i bylo wszystko okey , teraz admini cos zmienili i po zmianie ip ban nadal figuruje , nie jest to tez adres mac ani hardware poniewaz cofnalem system o 1 dzien i o dziwo czat dzialal , ktos sie orientuje co moze byc nie tak ?

  2. #2
    Użytkownik
    Dołączył
    13-04-2013
    Posty
    36

    Domyślnie

    A po tym jednym dniu nie działa, czy znowu masz problem? Wystarczy program do zmiany ip i po problemie.
    Ostatnio edytowane przez Dark Smark ; 02-03-2016 o 21:32

  3. #3

    Domyślnie

    Na lapku ban mi zszedl , specjalnie napisalem by dostac znowu bana i zobaczyc czy da sie go wylaczac tak jak za zmiana ip , na stacjonarce nadal mam , od poltora dnia ; (

  4. #4
    Użytkownik
    Dołączył
    13-04-2013
    Posty
    36

    Domyślnie

    Może jakiś ever cookie, cholerstwa ciężko się pozbyć, ale wątpię żeby to było jedyne zabezpieczenie. MACa twojego kompa i tak nikt nie zna na miejscu przecież, bo po każdym kroku pakietu w sieci źródłowy i docelowy MAC są zamieniane przez kolejne urządzenia, dopiero od 3 warstwy OSI pola pakietu są stałe. Skoro też nie IP (bo wnioskuję, że zewnętrznego nie masz, a poza tym głupotą by było banowanie na IP, bo z założenia, odcinając np moje osiedle, gdzie wszystkie kompy w sieci jednego ISPa mają jedno zewnętrzne, mógłbyś zbanować kilku użytkowników hurtem). Najmądrzejszym rozwiązaniem jest dodanie informacji do bazy danych po prostu, i najbardziej oczywistym zarazem, więc niesamowicie dziwi mnie to, że mogłeś się zalogować z lapka. Ale ze strony autora czatu głupotą byłoby banowanie po IP albo MACu, a nie był to na przypadkiem ban czasowy?

  5. #5

    Domyślnie

    No sluchaj , mam 2 lapki i 1 stacjonarke , dostalem bana pierw na lapku , zmienilem jak zwykle ip proxy , z mysla ze wszystko bedzie git jak zawsze , a tutaj nic - masz bana na tym pokoju.Myslalem ze proxy nawala , wlaczylem na normalne ip - to samo.Zmienilem na drugiego lapka - dziala i na proxy i na normalnym ip , zrobilem by byl ban , dostalem bana - cofnalem system - bana nie ma.Nie mam pojecia o co moze chodzic.Tam nie logujesz sie na konta tylko jako gosc , wiec raczej nie ban czasowy.

  6. #6
    Zbanowany
    Dołączył
    12-03-2011
    Posty
    282

    Domyślnie

    Zobacz tutaj : C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts Otwórz plik host za pomocą notatnika i sprawdz czy nie ma tam czasem adresku czateri.Jesli jest,usun i zapisz,jesli nie ma trzeba szukać innej przyczyny.Co do MAC to przez stronke nie mozna go dostać.
    Ostatnio edytowane przez barukoru ; 20-12-2013 o 06:10

  7. #7

    Domyślnie

    Cytat Napisał barukoru Zobacz post
    Zobacz tutaj : C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts Otwórz plik host za pomocą notatnika i sprawdz czy nie ma tam czasem adresku czateri.Jesli jest,usun i zapisz,jesli nie ma trzeba szukać innej przyczyny.Co do MAC to przez stronke nie mozna go dostać.
    No niestety , w tym pliku sa tylko jakies pi erdoly windowsa , zadnego adresu tam niestety nie ma ;(

  8. #8
    Użytkownik
    Dołączył
    13-04-2013
    Posty
    36

    Domyślnie

    Barukoru, ale jak stronka mialaby uzyskać dostęp do hosts? Przecież to by bylo olbrzymie zagrożenie phishingowe... Jak da sie to zrobić to blagam o przepis ^^ to moja strona doda tam odrazu mBank.pl

  9. #9

    Domyślnie

    Cytat Napisał Jackey Zobacz post
    Barukoru, ale jak stronka mialaby uzyskać dostęp do hosts? Przecież to by bylo olbrzymie zagrożenie phishingowe... Jak da sie to zrobić to blagam o przepis ^^ to moja strona doda tam odrazu mBank.pl
    I jak, nadal nikt pomyslu nie ma ?

  10. #10
    Użytkownik
    Dołączył
    24-04-2006
    Posty
    1

    Domyślnie

    Wiecie może już co blokują? Bo zmiana IP nie pomaga zmiana MAC tez nie pomogła. na drugim laptopie też mam blokadę a tam jest inny już MAC i i nadal ban jest. Mozę coś w ruterze trzeba zmienić? Po wpięciu kabla bezpośrednio w kompa też nadal ban.

  11. #11
    Użytkownik
    Dołączył
    24-07-2014
    Posty
    1

    Domyślnie

    Cytat Napisał kukum Zobacz post
    Wiecie może już co blokują? Bo zmiana IP nie pomaga zmiana MAC tez nie pomogła. na drugim laptopie też mam blokadę a tam jest inny już MAC i i nadal ban jest. Mozę coś w ruterze trzeba zmienić? Po wpięciu kabla bezpośrednio w kompa też nadal ban.
    Witam, wczoraj tj. 24 lipca 2014 roku dostałem bana (nazywanego BAN IP) na jeden z pokojów na czacie interi. Aby ominąć BANA wystarczyło utworzyć "nowego użytkownika" w systemie Windows (mam Win7). Po utworzeniu nowego użytkownika mogę wejść z tym samym nickiem na pokój w którym dostałem bana.

    Z tego co udało mi się ustalić administratorzy czaterii mogą dawać dwa rodzaje banów:
    - ban na nicka - po zmianie nicka można wejść do pokoju w którym dostało się bana
    - ban IP - po zmianie nicka nie można wejść do pokoju w którym dostało się bana

    Podobno ban na nicka przyznawany jest na godzinę, a ban IP (który jak widać nie ma nic wspólnego z IP) przyznawany jest zazwyczaj na 24 godziny.

    Jeżeli usunięcie BANA IP następuje po utworzeniu nowego użytkownika (co sprawdziłem) bez konieczności zmiany IP, jak również MAC adresu karty, dysku itp. oznacza to, że informacja o przyznanym banie zapisywana jest jedynie w plikach użytkownika.

    Nowy użytkownik = brak BANA IP

    Próbowałem szukać tego pliku, ale prawdę mówiąc nie znalazłem. Może ktoś z Was wie o jaki plik chodzi???

  12. #12

    Domyślnie

    Aby obejść ban na IP wystarczy posiadać serwer proxy i łączyć się z jego pomocą z usługą czata. Proxy ma inny adres IP, więc bez problemu zostaniemy wpuszczeni do chatroomu. Aby połączyć się z czatem przez serwer proxy wystarczy ustawić adres serwera w przeglądarce. Ważne jest aby był to serwer typu SOCKS. Aby znaleźć w Googlach odpowiednie proxy nie trzeba długo szukać. Można także skorzystać z niezawodnego TORa.

    Przypadek bana na rejestr i plik:

    Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to zapis bana do pliku dat. Np. NTUSER.dat, lub jakiś inny plik dat, lub log w AppData/Roaming albo AppData/Local szukać folderów Temp lub Oracle/Java. Prędzej tam, niż w katalogach AppData/Mozilla lub jakiejkolwiek innej przeglądarki.

    We wcześniejszej wersji apletu w folderze /user/nazwa_konta/appData/Local/Temp zapisywał się plik, ale teraz zmienili chyba lokalizację.

    Pytanie czy podczas logowania aplet Java wysyła do serwera ID naszego komputera? Owo ID to zwykła suma MD5 złożona z informacji o naszym twardym dysku, jego numerze seryjnym, informacji o procesorze i wersji systemu operacyjnego.

    Tak jest w przypadku aplikacji do obsługi kamery. Aczkolwiek nie ma już potrzeby jej używania, więc mniemam, że dokładnie jest tak, jak w przypadku aplikacji czatkam. Co ciekawe aplikacja zamiast po prostu pobierać te dane zawsze zamienia je na odpowiednik ASCII, a dopiero na końcu generuje z nich hash MD5, który również zamieniany jest na postać ASCII i w taki sposób wysyłany do serwera. Trudno nazwać tę metodę zabezpieczeniem, bo hash wysyłany jest za każdym razem taki sam i nie ma żadnych metod jego weryfikacji. Można go podmienić, jak czytałem, ale nie wiem, jak.

    HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Int ernet Settings tutaj jeszcze poszukam. Dam znać.

    Ban na nick jest zapisywany w configu na serwerze czaterii, analogicznie jak ban na IP i tak samo jak tzw. blok, czyli można się zalogować, ale to, co się pisze na ogólnym jest niewidoczne dla innych (można wtedy rozmawiać na priv z innymi).
    Ostatnio edytowane przez webrunner ; 02-09-2015 o 14:19

  13. #13

    Domyślnie

    Temat jak widzę stary, ale dorzucę swoje obserwacje odnośnie bana na czaterii - dostałem dziś takowego.

    Używałem przeglądarki FF, na czacie byłem na zarejestrowanym nicku. W FF nie jestem w stanie wejść na czat ani pod nowym nickiem, ani po zmianie IP (przełączyłem się ze stacjonarnego Internetu na udostępniony z telefonu) - pojawia się komunikat "Oooops! Masz bana w tym pokoju. Wybierz inny pokój."
    W innej przeglądarce - chociażby Chrome, wchodzę bez najmniejszego problemu - na ten sam, zarejestrowany nick lub dowolny inny.

    Korzystając z innego użytkownika mogę wejść na czat przez FF, ponownie - na ten sam, zarejestrowany nick lub dowolny inny.

    Nie jestem ekspertem, ale skoro ban nie jest ani na IP, ani na nick, to na zdrowy rozum wygląda na to, że czateria w ogóle nie zapisuje po swojej stronie banów, tylko zaszywa je gdzieś w plikach użytkownika wyłącznie dla używanej w trakcie otrzymania go przeglądarki.

  14. #14
    Zbanowany
    Dołączył
    27-01-2018
    Posty
    19

    Domyślnie

    Na interii ban jest wrzucany do systemu + IP. Nalezy zmienic adres ip i utworzyc nowego uzytkownika w windows. Zamiast logowac sie w windowsie na utworzonego uzytkownika, mozna uruchomic przegladarke lewy shift + prawy klik myszy - uruchom jak inny uzytkownik, podac nazwe i haslo do utworzonego uzytkownika. Nalezy pamietac o zmianie IP.

Podobne wątki

  1. Adres IP
    Przez ryjek22
    w forum Narzędzia sieciowe
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 07-05-2007, 09:09
  2. Adres Mac
    Przez piksior
    w forum Narzędzia sieciowe
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 18-08-2006, 18:39
  3. Trudniejsze i juz bez odp. wiec zadam jeszcze raz ?!
    Przez pawelloo
    w forum Inne narzędzia
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 10-05-2003, 00:05
  4. A wiec hakerzy co teraz.............
    Przez Slabeusz
    w forum Inne narzędzia
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 14-10-2002, 13:31
  5. Jestem poczatkujacy wiec......
    Przez Slabeusz
    w forum Zdalna administracja (RATs)
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 08-10-2002, 18:04

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •